Ga naar de inhoud
Geld en Werk

AIVD: Duitse geheime dienst heeft Nederland niet afgeluisterd

Beeld © ANP

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft geen bewijs gevonden dat de Duitse inlichtingendienst BND de telecommunicatiekabels van KPN heeft afgetapt. De privégegevens van Nederlanders zouden niet zijn buitgemaakt.

Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. In mei van dit jaar claimde de Oostenrijkse parlementariër Peter Pilz dat hij bewijs had dat de BND internationale kabels voor communicatie aftapt, waaronder kabels die door KPN worden gebruikt. De BND zou de kabels aftappen om de buitgemaakte informatie naar de Amerikaanse geheime dienst NSA door te spelen.

Uit de documenten die Pilz in de openbaarheid heeft gebracht, blijkt dat de BND met medewerking van Deutsche Telecom de kabels heeft afgetapt. "Of hierbij kabelverbindingen van en naar Nederland zijn afgetapt en of daarbij met de NSA zou zijn samengewerkt, blijkt niet uit deze documenten", aldus Plasterk.

Niet helemaal zeker
De AIVD startte een onderzoek nadat KPN niet met zekerheid had kunnen zeggen of zijn netwerk inderdaad is afgetapt. Volgens de Nederlandse inlichtingendienst, die gesprekken heeft gehouden met Pilz en de Duitse autoriteiten, is er geen bewijs dat de BND de kabels heeft afgetapt.

"De AIVD komt tot de conclusie dat de beschikbare informatie geen aanknopingspunten biedt om te kunnen concluderen dat ongeoorloofde praktijken hebben plaatsgevonden gericht tegen Nederland of tegen Nederlandse bedrijven, burgers of belangen", schrijft Plasterk. "Ik kan dit evenwel ook niet volledig uitsluiten."