Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Moody's is negatiever over Volkswagen

Beeld © ANP

Het houdt maar niet op voor Volkswagen, Europa's grootste autoproducent. Kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating voor langlopende schulden verlaagd. Volgens Moody's zet het schandaal rond de sjoemeldiesels de reputatie en toekomstige winsten onder druk.

Moody's denkt ook dat de rating mogelijk verder verlaagd zal worden. De rating is nu teruggebracht van A2 naar A3. Dat betekent nog wel dat Moody's het nog altijd zeer onwaarschijnlijk acht dat Volkswagen in gebreke zal blijven bij de afbetaling van langlopende leningen.

Volkswagen liet dinsdag weten dat bij nog eens 800.000 auto's, ditmaal ook met benzinemotoren, mogelijk sprake is van onregelmatigheden in uitstootwaarden die in laboratoriumtests zijn gemeten. Eerder zou het slechts gaan om 11 miljoen dieselauto's.

6,7 miljard plus 2 miljard euro opzij gezet
Het bedrijf zette afgelopen kwartaal al 6,7 miljard euro opzij voor de kosten van het emissieschandaal. Daar komt door de uitbreiding van het aantal verdachte wagens nog eens 2 miljard euro bij. Onzeker blijft evenwel of de nu gereserveerde bedragen voldoende zijn om alle kosten te dekken, aldus Moody's.

Nog los van de bijkomende financiële schade, tonen de jongste ontwikkelingen volgens de kredietbeoordelaar nog maar eens aan dat de interne controle bij het Duitse autoconcern allesbehalve op orde is. Ook over de manier waarop de onderneming wordt bestuurd maakt de firma zich steeds meer zorgen.