Dieselschandaal Volkswagen

Nieuwste Volkswagens hebben mogelijk ook sjoemelsoftware

08 oktober 2015 07:31 Aangepast: 08 oktober 2015 07:46
Volkswagen Beetles bij een dealer in de Amerikaanse staat Virginia. Beeld © AFP

Sommige van de nieuwste modellen van Volkswagen hebben ook software waarmee emissietests gemanipuleerd zouden kunnen worden. Volkswagen heeft daarom de aanvragen voor toelatingscertificaten in de Verenigde Staten weer ingetrokken.

Het gaat om auto's van de 2016-modellen Beetle, Jetta, Golf en Passat met een viercilinder dieselmotor. Volgens de Amerikaanse milieudienst EPA zijn ook certificeringsaanvragen voor nieuwe modellen van de Audi A3 turbodiesel ingetrokken. Auto's moeten in de Verenigde Staten door de lokale autoriteiten worden gecertificeerd voordat ze kunnen worden geimporteerd. De wagens moeten voldoen aan Amerikaanse normen. 

Volgens Volkswagentopman Michael Horn in de VS heeft het bedrijf besloten de aanvragen voor certificering in te trekken omdat de wagens software bevatten die niet is aangegeven bij de Amerikaanse en Californische milieudiensten. Dat staat in speech die Horn vandaag zal houden in het Amerikaanse Congres en waarin hij opnieuw diep door het stof gaat en belooft volledig mee te werken aan het onderzoek naar het schandaal. 

Dieselschandaal
Leden van de Amerikaanse Senaat doen onderzoek naar acties van Volkswagen omtrent belastingvoordelen voor consumenten die milieuvriendelijke diesels kochten. De EPA werkt samen met het ministerie van Justitie in een onderzoek naar het dieselschandaal.

Volkswagen heeft erkend dat er fraude is gepleegd met ongeveer 11 miljoen auto's wereldwijd. Het gaat daarbij om wagens van verschillende merken als Volkswagen, Audi en Skoda die tussen 2009 en 2015 zijn gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore