Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Volkswagen overweegt inruilpremie voor sjoemeldiesels'

Beeld © ANP

Volkswagen denkt er over na om eigenaren van de 2,4 miljoen diesels in Duitsland waarmee met de software is geknoeid een inruilpremie te geven, als alternatief voor reparen van de sjoemel-diesels.

De diesels hebben niet alleen een software update nodig, maar er moet ook nieuwe techniek worden ingebouwd, met alle kosten van dien voor onderdelen en arbeidsloon. De inruilpremie zou vooral voor 1,6 liter diesel-auto's gelden.

Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt. Een beslissing zou nog niet zijn genomen, het idee zou echter meer zijn dan een gedachte-experiment. De actie zou meteen een stimulans kunnen zijn voor de verkoop van nieuwe auto's.

Hoge kilometerstand
Vooral bij diesels met een hoge kilometerstand zouden klanten kunnen profiteren als ze toch al over de aankoop van een nieuw auto zouden nadenken en VW meer biedt voor een oude wagen.

Het is nog niet duidelijk of alle klanten een inruilpremie als alternatief zouden krijgen of dat dat mede afhangt van het bouwjaar.

Gesjoemeld met software
Volkswagen kwam vorige maand in het nieuws doordat er met de software was geknoeid. Daardoor was de uitstoot van schadelijke gassen tijdens een test wel in lijn met de wettelijke regels, maar op de weg is de uitstoot vele malen hoger.

In heel Europa rijden circa drie miljoen Volkswagen diesels met een 1,6 liter motor rond. In totaal roept VW 8,5 miljoen auto's terug naar de garage.