Ga naar de inhoud
Dieselschandaal Volkswagen

Ook splinternieuwe Volkswagens hebben sjoemelsoftware

Beeld © EPA

Nieuwe Volkswagenauto's hebben ook verdachte software aan boord, erkent het bedrijf vandaag zelf. Auto's met zogenaamde '2016 diesel models' hebben een sjoemelprogramma waardoor het lijkt alsof de auto de uitlaatgassen beter omzet in niet-schadelijke stoffen, dan daadwerkelijk het geval is.

Het gaat om andere software dan die in oudere dieselmotoren is ontdekt. Het nieuw ontdekte programma zorgt ervoor dat het uitstootsysteem gemanipuleerd wordt tijdens tests.

Daarbij wordt gecontroleerd of de katalysator voldoende vuil uit de uitlaatstoffen zuivert. Dit apparaat wordt door het programma sneller warm, waardoor de schadelijke smog omgezet wordt in onschadelijke stikstof en zuurstof gassen, zegt Volkswagen tegen The Associated Press. Deze functie is nog niet goedgekeurd door de agentschappen. 

Bedoeling is onduidelijk
De Amerikaanse toezichthouders zijn al sinds vorige week op de hoogte van het bestaan van de software, zegt een woordvoerder tegen AP. "Zij zijn deze op dit moment aan het evalueren. Volkswagen ondersteunt hen daarbij met aanvullende informatie." Bekeken wordt of de manipulatie specifiek is bedoeld om vals te spelen tijdens de emissietest of een ander doel heeft.

Als de fabrikant opnieuw frauduleuze programma's heeft ingebouwd, kan dat enorme schade voor het bedrijf betekenen. Daarnaast valt het voor de leiding van het bedrijf bijna niet meer te ontkennen dat zij van niets wisten.

Imago
Het persbureau berichtte vorige week al over het bestaan van de software, maar toen werd dit gerucht nog niet bevestigd door Volkswagen zelf. "We hebben een lange lijst met vragen voor Volkswagen", zei een van de toezichthouders gisteren tijdens een bijeenkomst. "Op een aantal hebben we al antwoord, maar sommigen staan nog open."

Eerder zei een anonieme medewerker al dat het bedrijf de extra software vermoedelijk niet nodig heeft om aan de emissienormen van de Amerikaanse overheid te voldoen, maar dat het apparaat lijkt te zijn bedoeld om de auto zuiniger over te laten komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore