Geld en Werk

'Bitcointechnologie maakt Kamer van Koophandel overbodig'

07 september 2015 16:42 Aangepast: 07 september 2015 21:19

Het is een grote irritatie van ondernemers en informatie-opvragers: het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Te duur, te omslachtig. RTL Z kijkt in de toekomst en vraagt aan experts: hoe kan het beter?

Het is duidelijk geen sexy onderwerp: het wetsvoorstel over het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bij de internetconsultatie over de nieuwe wet kwamen er maar twaalf reacties binnen. En toch kunnen we niet om het register heen. Als ondernemers niet, als gewone burger die informatie over bedrijven wil niet, als journalist niet. Het is een publieke dienst en toch moet je betalen voor het geven én het krijgen van informatie. En echt snel gaat het ook niet. Twee experts zijn het erover eens: dit kan veel beter. 

Arjan El Fassed: Open register zorgt voor toffe apps
Voorman van de Open State Foundation Arjan El Fassad snapte al niet zo veel van de geslotenheid van het KvK handelsregister, maar viel helemaal van zijn stoel toen hij hoorde over het nieuwe wetsvoorstel. "In de nieuwe wet wordt de Kamer van Koophandel officieel eigenaar van de informatie in de database. Een soort auteursrecht, terwijl het informatie van bedrijven is. Ik snap wel waar het vandaan komt: zo willen ze hun bron van inkomsten zeker stellen. Het gaat financieel gezien niet heel erg goed met de KvK."  

El Fassed vindt het huidige register bovendien maar traag en omslachtig: "Als je je wilt registreren, moet je eerst een formulier downloaden, uitprinten, invullen, iedereen moet een handtekening zetten en dan moet je maar hopen dat het goed aankomt. Voor dat proces moet je betalen. En wil je zeker weten dat je goed geregistreerd bent, dan moet je een uitreksel opvragen en daar óók voor betalen. Al die informatie heeft de belastingsdienst bijvoorbeeld ook al, waarom regelen zij dat proces niet? En dan gewoon met een open register, zodat ondernemers nuttige apps met die data kunnen bouwen. Denk aan de vervoerdersinformatie: eerst kon alleen de 9292 app gebruik maken van vervoerdersinformatie, nu kunnen andere app-bouwers dat ook; daar krijg je écht gebruiksvriendelijke apps van. Maar nee, nu wil de Kamer van Koophandel haar data monopoliseren. Alleen zij zijn eigenaar. Eerder heeft openkvk.nl de informatie van het register 'gescraped', geschraapt zeg maar, dat wordt nu illegaal."

Een open data register klinkt modern, maar hoe zit dat dan met de zzp'er die op zijn huisadres staat ingeschreven? "Aan de voorkant zouden zzp'ers hun privé-adres kunnen afschermen. Dat moet geen probleem zijn."

Sander Duivestein: De blockchain maakt de Kamer van Koophandel overbodig
Trendwatcher Sander Duivestein van Sogeti is duidelijk: de Kamer van Koophandel is zo'n organisatie die een probleem in stand wil houden, waar ze zelf ooit een oplossing voor was. Het handelsregister had allang een stuk minder omslachtig kunnen zijn en met gloednieuwe technologie, de blockchain, wordt eigenlijk het hele huidige register overbodig.

De blockchain, de technologie achter de digitale munt bitcoin, is een register van eigendom. Waar normaal eigendom van iets, of het nou om een huis of een aandeel gaat, wordt geregistreerd door een organisatie die je vertrouwt, kan dat in de toekomst ook gewoon door technologie gedaan worden. In een compleet open register. "In Honduras bijvoorbeeld, hebben ze het kadaster gedigitaliseerd bovenop de blockchain. Een startup die ik ken houdt elk stukje van het maakproces bij via de blockchain, waardoor je alle stappen terug kan traceren. Dat kan ook met het handelsregister van de KvK. Het zou een heel overzichtelijk en transparant overzicht kunnen geven van alle relevante gegevens van een bedrijf door de jaren heen. De eigenaar van Aibnb heeft ooit gezegd: in de toekomst creëer je een bedrijf in een paar kliks, dat is ook echt zo."

Maar een compleet open register, kan je dan helemaal niks meer achter een gesloten deur zetten? Hoe zit het met die privacy van de zzp'er? "Tja, je betaalt nu voor diezelfde informatie. Dan is de informatie gewoon gratis voorhanden, er gaat één stap tussenuit. Uiteindelijk hoort dat bij transparantie: dat je een stukje privacy inlevert."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore