Geld en Werk

Facebook haalt overwinning in cookiezaak

24 oktober 2015 13:52 Aangepast: 24 oktober 2015 18:51
Beeld © Getty Images

Facebook heeft in de VS een belangrijke overwinning behaald. Het internetbedrijf was voor miljarden aangeklaagd voor het in het geheim volgen van internetactiviteiten van gebruikers nadat die waren uitgelogd. De rechter verwijst die klacht naar de prullenbak.

Het gaat om een klacht die drie jaar geleden werd ingediend door een groep Facebookgebruikers. Zij gaven aan dat het instemmen met het cookiebeleid van Facebook niet automatisch betekent dat het bedrijf ook nog gegevens mag verzamelen nadat mensen zijn uitgelogd. 

Hun advocaten kwamen met een hele berekening van de schade die Facebook zou moeten vergoeden: 100 dollar per dag per Facebookgebruiker. Dat zou - met een schatting van 150 miljoen 'benadeelde' gebruikers - bij elkaar uitkomen op 15 miljard dollar.

Rechter: hoezo schade?
De rechter in San Jose vindt dat de klagende partij niet voldoende kan aantonen dat de gebruikers economisch verlies hebben ondervonden, en wat er met hun gegevens is gebeurd. De partijen krijgen nu ruim een maand de tijd om hun claims te herzien en met beter bewijs te komen. 

Facebook heeft in reactie alvast laten weten tevreden te zijn met het oordeel van de rechter. Het bedrijf is wereldwijd in meerdere soortelijke juridische procedures verwikkeld, waaronder voor het scannen van privé e-mails van mensen om gericht te kunnen adverteren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore