Geld en Werk

Meer winst ABN: 'Op koers voor beursgang'

09 november 2015 07:49 Aangepast: 10 november 2015 07:35
Beeld © ANP

ABN Amro heeft in het derde kwartaal opnieuw meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De genationaliseerde bank profiteert van het herstel van de economie, waardoor minder geld hoeft te worden gereserveerd voor slechte leningen.

ABN verwacht dat de nettowinst in het vierde kwartaal stevig onder druk komt te staan door hoge toezichtsheffingen. Die komen in de laatste drie maanden van het jaar, waarin die kosten allemaal worden geboekt, uit op 246 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 91 miljoen euro. De kosten worden onder meer opgedreven door de bankenbelasting.

In het afgelopen kwartaal boekte de bank een nettowinst van 509 miljoen euro, een derde meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar werd er 91 miljoen euro minder winst geboekt. De winst in de eerste negen maanden van dit jaar liep met 44 procent op, naar 1,65 miljard euro, vergeleken met de eerste negen maanden vorig jaar. 

Beursgang
De bank hoefde minder af te schrijven op slechte leningen in het afgelopen kwartaal, die halveerden tot 94 miljoen euro. ABN was net als in het tweede kwartaal marktleider op het gebied van verstrekte hypotheken, met een marktaandeel van 22 procent. Dat aandeel zal in de laatste drie maanden van 2015 volgens het bedrijf dalen. Op termijn mikt ABN op een stabiele ontwikkeling van de hypotheekportefeuille ten opzichte van de markt.

Eind vorige maand bevestigden de Staat en ABN hun voornemen om de bank op korte termijn weer naar de beurs te brengen. Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm liggen de voorbereidingen daarvoor op schema. "Wij hebben de goedkeuring van het Nederlandse parlement gekregen en de verklaringen van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank", schrijft Zalm in het persbericht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore