Geld en Werk

Curator Imtech: verbeter faillissementswet

15 september 2015 11:31 Aangepast: 15 september 2015 13:13

In het faillissement van installatieconcern Imtech hebben de banken de curatoren vrijwel volledig buitenspel gezet. Curator Jeroen Princen pleit voor een aanpassing van de faillissementswet.

Gisteren kondigde Princen aan kritisch onderzoek te gaan doen naar de rol van de banken in het faillissement. Uit zijn eerste faillissementsverslag blijkt dat de curatoren nauwelijks invloed konden uitoefenen op manier waarop Imtech afgelopen weken werd ontmanteld.

Maakte u ooit eerder mee dat banken zo’n dominante rol speelden in een faillissement?
"Jazeker, en dat is heel vervelend. Het is typisch Nederlands. Ik zou er dan ook hard voor pleiten dat dit door de wetgever wordt aangepast."

Hoe dan?
"In het faillissement van Imtech kun je heel goed de rechtssystemen van Nederland en Duitsland met elkaar vergelijken. Imtech Duitsland ging net iets eerder failliet dan Imtech in Nederland. De Duitse curator krijgt drie maanden de tijd en het geld om te kijken wat hij kan doen. Daardoor kan hij 80 procent van de projecten afmaken, het personeel en de crediteuren die er in die periode ontstaan betalen, en rustig naar een koper zoeken."

Wat zijn daarvan de voordelen?
"Zo kom je tot een hogere opbrengst voor de bedrijven en tot veel meer stabiliteit en continuïteit voor de opdrachtgevers, de crediteuren en de werknemers. In Nederland moesten we in een soort Dolle Dwaze Dagen in een paar weken tijd het hele Imtech-concern verkopen, omdat alle bankrekeningen op nul stonden en het personeel en de crediteuren betaald moesten worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore