Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vijf tips om beter te netwerken

Wie kent ze niet, de vrijdagmiddagborrels en de netwerkdiners. Maar hoe doe je dat nou handig, dat netwerken? De redactie van Money Talks vroeg het aan Merlin Melles, oprichtster van het Founders Carbon Network. Zo netwerk je jezelf naar de top.

1. Ga niet alleen naar een netwerkborrel om te halen, maar ook om te geven
"Een belangrijk onderdeel van netwerken is investeren. Denk dus niet alleen ‘Wat kan hij of zij voor mij betekenen’, maar ook: ‘Kan ik misschien iets voor iemand anders betekenen?’ Netwerken is elkaar verder helpen. Het mooiste is natuurlijk als je samen tot een deal komt waar je beiden voordeel uit haalt, maar in veel gevallen moet je eerst geven en krijg je daar vaak pas later iets voor terug." 

2. Zoek van tevoren uit wie er op een netwerk-event aanwezig zijn
"Daar zit het probleem bij de meeste netwerkevenementen: je weet vantevoren niet wie er aanwezig zullen zijn. Je moet dan lukraak mensen uitkiezen om mee te praten en daar verdoe je je tijd mee. Probeer dus op zoek te gaan naar bijeenkomsten waarbij je van tevoren de gastenlijst kunt inzien en stel jezelf de vraag: wat wil ik hier uithalen en met wie wil ik sowieso even gesproken hebben?"

3. Bouw een persoonlijke band op met de mensen in je netwerk
"Het is tegenwoordig heel makkelijk om honderden mensen toe te voegen aan een online netwerk als LinkedIn, maar ik geloof zelf veel meer in het persoonlijk contact met mensen. Bouw een band op met elkaar, toon oprecht interesse in de ander. Door de mensen uit je netwerk beter te leren kennen, ontstaat er van beide kanten een gevoel van vertrouwen en dat is heel belangrijk als je tot een bepaalde deal wil komen. Je moet het elkaar gunnen."

4. Investeer in het onderhouden van je contacten
"Als je eenmaal een waardevol netwerk hebt opgebouwd ben je er nog niet, want het is net zo belangrijk om je contacten goed te onderhouden. Heb je iemand ontmoet op een netwerkevent waar je graag mee in contact wilt blijven, dan is het netjes om binnen 24 uur al even iets van je te laten horen. Bijvoorbeeld door een mailtje met wat aanvullende informatie over jouw werk of bedrijf te sturen. Daarna is het goed om dat persoonlijke contact op te zoeken. Ga af en toe koffie drinken met elkaar of ga eens mee op een handelsmissie naar het buitenland."

5. Zorg dat mensen weten wat jij hen te bieden hebt
"Het is slim om voor jezelf een helder beeld te hebben van wat jij voor iemand anders kunt betekenen. Als je met iemand in contact komt en hem of haar duidelijk kunt vertellen wat jij te bieden hebt, maak je jezelf interessant voor anderen en weten ze wat ze aan jou hebben."

Vanavond was Melles te gast bij RTL Z-programma Money Talks.
 "Ik heb een enorme hekel aan halers."

 

 

 

 

 

Bron: RTL Z