Geld en Werk

Ondanks lage gas- en stroomprijs blijft energierekening hoog

20 oktober 2015 18:25 Aangepast: 20 oktober 2015 23:32
De ene 21 graden is de andere niet. Beeld © ANP

De prijs van elektriciteit is de afgelopen vijf jaar met bijna 20 procent gedaald en die van gas zelfs met 33 procent in 3 jaar. Toch blijft de energierekening hoog. Hoe kan dat? De redactie van het RTL Z-programma Money Talks zocht het uit.

Een kilowattuur elektriciteit is voor consumenten de afgelopen vijf jaar in prijs gedaald van 7,2 naar 6,1 eurocent per kWh.

Thumbnail

De prijs van een kubieke meter gas is de afgelopen 3 jaar zelfs gedaald van 0,40 eurocent per m3 naar nu 0,30 eurocent per m3, dat is ook maar liefst een kwart minder. Overaanbod van gas en elektriciteit en een lage olieprijs zorgen voor een gestage daling van de prijs van gas en elektriciteit op de wereldmarkt.​

Thumbnail

Oorzaak: belasting, btw
De energierekening in Nederland blijft echter onveranderd hoog, doordat de overheid de energiebelasting en de btw de afgelopen jaren flink heeft verhoogd. Ook het vastrecht en het netwerktarief zijn gestegen in prijs. Voor een gemiddeld huishouden is de rekening de afgelopen vijf jaar zelfs iets opgelopen.

Kijk je voor de energierekening naar de wat langere termijn, dan loopt de rekening flink op. Vanaf de eeuwwisseling zijn de kosten voor energie voor consumenten flink gestegen. 

Thumbnail

Per huishouden betalen we nu gemiddeld 1800 euro aan energie per jaar. Dat was in het jaar 2000 nog maar 1200 euro per jaar.

Verdere dalingen
RTL Z-beurscommentator en energiekenner Hans de Geus voorspelt in Money Talks een verdere daling van de gas- en elektriciteitsprijs. "Gas en kolen zullen niet opeens veel duurder worden en nieuwe ontwikkelingen bij zonne-energie zorgen ervoor dat de prijs de komende jaren waarschijnlijk verder daalt. Consumenten kunnen in de toekomst profiteren van de gestage daling van de prijs."

Wil je nu al minder betalen? Tip van de redactie: stap over van energieleverancier. Je krijgt zoveel welkomstbonus, dat overstappen tot 400 euro per jaar kan schelen.

Meer hierover deze week in Money Talks, op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van