HB Capital, de investeringsmaatschappij van de familie Blokker, heeft voor 33 miljoen euro aan aandelen in de Twentse kabelproducent TKH afgestoten. Waarom? Moet de familie belangen verzilveren om de retailconcern Blokker te redden? Zeven vragen.
De Blokkers, die zijn toch van de huishoudwinkels?
Klopt. De familie Blokker opende in 1896 een ijzerwarenwinkel, die uitgroeide tot de bekende gelijknamige huishoudketen. Later breidde de familie het winkelbedrijf uit met andere ketens, zoals speelgoedwinkel Intertoys en meubelwinkel Leen Bakker. Blokker Holding boekte vorig jaar een omzet van ruim 2 miljard euro met bijna 2300 winkels.
Wat doen de Blokkers dan met een kabelbedrijf?
Om hun risico te spreiden, investeert de familie Blokker ook in andere bedrijven en vastgoed. Zo bezit hun investeringsvehikel HB Capital (vroeger BreedInvest) substantiële belangen in enkele beursgenoteerde bedrijven. Waaronder dus ook Twentsche Kabel Holding (TKH) uit Haaksbergen.
Wat is Twentsche Kabel eigenlijk?
TKH is een kabelproducent, met 5400 werknemers en een omzet van 1,3 miljard euro. De familie Blokker is er al vijftien jaar gewaardeerd grootaandeelhouder. Onlangs zei topman Alexander van der Lof dat "de langetermijnvisie van grootaandeelhouders als Blokker en Zeeman zijn bedrijf mede door de crisis hebben geholpen."
Maar nu hebben de Blokkers een deel van hun belang in TKH dus afgestoten?
Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat hun investeringsmaatschappij het belang in de kabelmaker onlangs met 839.000 aandelen heeft teruggebracht. De waarde van de aandelen tegen de huidige koers: ruim 33 miljoen euro. Het belang van HB Capital in TKH ging daarmee van ruim 4,8 procent tot onder de 2,8 procent.
Waar zijn die aandelen terecht gekomen?
Dat is onduidelijk. Stef Koning, de directeur van het investeringsvehikel van de Blokkers, wil de transactie niet toelichten. TKH-topman Van der Lof zegt van zijn grootaandeelhouder te hebben begrepen dat de aandelen "zijn verhangen", dus op een andere plek terecht zijn gekomen. Op welke plek is onduidelijk. "Dat hoeven ze ons niet te vertellen. Maar ze hebben de aandelen niet elders ondergebracht omdat ze ontevreden zijn met ons. Ze hebben gewoon gekozen voor een andere financiële constructie." Het is echter niet aannemelijk dat het investeringsvehikel van de Blokkers nog zeggenschap over de stukken heeft. Anders zou de AFM de 839.000 aandelen toch aan hen toerekenen.
Waar kan die nieuwe financiële constructie voor nodig zijn?
Dat is speculeren. Maar afgelopen twee jaar werd duidelijk dat Blokker Holding diep in de problemen zit. Na een bestuurscrisis en een groot verlies kondigde het bedrijf vorig jaar aan dat er ruim 200 miljoen wordt geïnvesteerd in een reddingsplan. Dat geld moet deels komen uit het bedrijf zelf, maar deels ook uit de zakken van de aandeelhouder. Lees: de familie Blokker. Mogelijk moet de familie de belangen buiten Blokker, zoals dat in de Twentse kabelproducent, nu inzetten als onderpand voor de financiering van het reddingsplan.
Zou dat ook kunnen gelden voor andere belangen van de familie Blokker?
Dat is goed mogelijk. Want de 33 miljoen euro die het afgescheiden aandelenpakket TKH waard is, is niet genoeg om Blokker Holding te redden. HB Capital bezit ook belangen in de beursfondsen Beter Bed (9%) en autohandelaar Stern (2,9%). Houd die in de gaten.