Ga naar de inhoud
Geld en Werk

‘Europese automakers gedoemd toeleverancier te worden’

Binnen tien jaar zullen de meeste auto’s zelfrijdend en elektrisch zijn. Maar daar zullen Europese autoproducenten maar een betrekkelijk kleine rol in spelen, ze bouwen nog wel auto’s, maar dan voor Apple en Google, denkt de Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs. Hij verkocht zijn belang in Tudou, het Chinese Youtube, en investeert zijn geld nu.

Hij steekt zijn geld enerzijds in bitcoins en block chain-technologie en aan de andere kant in elektrisch rijden en zelfrijdende auto’s. Hij ziet de markt voor auto’s heel snel omslaan.

Het belangrijkst voor elektrisch rijden en zelfrijdende auto’s is dat de accu’s sterk verbeteren, dat de software verbetert en dat auto’s beter met elkaar kunnen communiceren. Betere software moet er voor zorgen dat auto’s de juist beslissingen nemen, zegt Van der Chijs. Als auto’s goed met elkaar kunnen communiceren dat kan iemand die haast heeft in de toekomst geld aan anderen betalen, zodat zij aan de kant gaan. Dat systeem komt waarschijnlijk van Tesla, denkt hij.

Google, Apple, Tesla
Naast Tesla zullen Google en Apple volgens Van der Chijs de winnaars zijn. Tesla loopt ongeveer twee jaar voor op BMW en andere spelers, die voorsprong zal alleen maar groter worden. Tesla verzamelt data en dat is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling van auto’s, aldus Van der Chijs.

Traditionele autofabrikanten kunnen de benodigde software niet ontwikkelen. Tesla, daarentegen, update zijn auto’s automatisch.

'BMW wordt toeleverancier'
BMW en andere spelers zouden zelf elektrische en zelfrijdende auto’s kunnen ontwikkelen, maar het gaat te langzaam. Ze richten zich op hybrides, maar dat is ondergeschikt aan elektrisch rijden. Een benzinemotor moet immers worden onderhouden.

BMW, maar ook andere Europese fabrikanten als Volkswagen en Mercedes zullen toeleverancier worden van Apple en Google, denkt  Van der Chijs. Dat Volkswagen zich bezondigt aan sjoemelen met software is een teken aan de wand, denkt hij. Ze kunnen niet meekomen en gaan dan maar met de software rommelen.

'Winsten auto-industrie vooral naar Sillicon Valley'
De Amerikaanse producenten zullen wereldwijd de grote spelers worden. Europese automakers zullen nog wel produceren, maar voor Apple en Google. De winst zal vooral naar Sillicon Valley gaan.

Japanse en met name Chinese autobouwers kunnen wel goed mee. Sommige Chinese ondernemingen doen hetzelfde als Tesla nu doet. De overheid zit er met veel geld in. In China is een groot milieuprobleem en dat willen ze aanpakken.

'Kosten autorijden naar 0'
Van der Chijs heeft grote verwachtingen voor de autosector. Zo zal de prijs van transport dalen richting nul. Auto’s worden goedkoper en rijden straks gratis, want op zonne-energie, denkt hij. ‘’Als een auto straks 10.000 dollar kost en hij gaat tien jaar mee, dan ben je 1000 dollar per jaar kwijt.

Daar komen bijna geen kosten bij. Er zijn immers veel minder bewegende delen, dus er is minder onderhoud nodig.’’

'Files en parkeerproblemen verdwijnen'
Dat betekent dat we veel mobieler worden, ook zullen auto’s meer worden gedeeld, waardoor vooral in de stad de meeste mensen niet meer een eigen auto zullen hebben, zegt Van der Chijs. We kunnen dan ook verder van ons werk gaan wonen, in je reistijd kun je televisie kijken of Facebook checken.

Omdat auto’s veel meer gedeeld worden, zullen de parkeerproblemen verdwijnen. Files zullen ook verdwijnen, wegen hoeven dus niet verbreed te worden. De overheid maakt hele grote fouten door daar geld in te steken, zegt Van der Chijs.