Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Verhuurders boos over splitsing modeketen Coltex

Verschillende verhuurders zijn naar de rechter gestapt om te protesteren tegen de splitsing van het retailconcern Coltex, onder meer bekend van de winkelketens Didi en Steps. Dat blijkt uit stukken in handen van RTL Z.

Coltex is het winkelconcern van de familie Elzas uit Heerhugowaard. De onderneming exploiteerde tot voor kort vier winkelketens met 2000 werknemers; Didi (106 winkels), Steps (100 winkels), Superstar (65 winkels) en Forecast.

Verliezen
Uit stukken blijkt dat het concern afgelopen jaren beroerd draaide. Sinds 2010 maakt heel Coltex operationele verliezen. En sinds 2012 boekte zelfs geen enkele van de divisies winst meer. In 2013 maakte het concern 11 miljoen verlies op een omzet van 153 miljoen euro. Dankzij hun vastgoedactiviteiten staan de Elzassen nog wel in de Quote 500. In de meest recente rijkenlijst zijn zij met een geschat vermogen van 90 miljoen goed voor de 223ste plaats.

Om te voorkomen dat problemen bij één keten het hele concern omver zouden trekken, besloot Coltex eind 2013 tot een splitsing. Daarbij werden de ketens en verhuurverplichtingen in diverse vennootschappen ondergebracht. Begin dit jaar werden Steps en Superstar vervolgens verkocht aan het Belgische modeconcern FNG Groep, eigenaar van onder meer Fred & Ginger, Expresso en Claudia Sträter.

Sterfhuisconstructie
Niet alle verhuurders waren echter blij met de splitsing van Coltex. Zo stapten de vastgoedexploitanten Alri en Corio naar de rechter, omdat zij aanvullende zekerheden wilden. Volgens hen heeft Coltex een sterfhuisconstructie opgetuigd, waarbij de huurverplichtingen zijn ondergebracht in vehikels met nauwelijks eigen vermogen en eigen inkomsten.

Alri en Corio verloren in februari en april hun rechtszaken. De rechter oordeelde dat de kans dat de verhuurders hun geld krijgen door de splitsing niet is verslechterd. Volgens een ingewijde zijn Alri en Corio niet de enige verhuurders die méér zekerheden wilden, en lopen er nog een aantal rechtszaken tegen Coltex. Het winkelbedrijf is onbereikbaar voor commentaar.

Doorstart Etam
Vorige week bleek dat een vennootschap die is betrokken bij de verkoop van Steps en Superstar aan het Belgische FNG ook betrokken is bij de doorstart van de failliete winkelketens Miss Etam en Promiss. De Belgen zelf ontkennen een rol te spelen bij de doorstart.

ZIE OOK:
Coltex trekt zich terug uit jeansmarkt

Bron: RTL Z/ Mathijs Smit