Geld en Werk

Hoe spaar je jezelf rijk?

19 maart 2017 12:16 Aangepast: 28 juli 2017 15:00
Beeld © Thinkstock

Wie wat bewaart, die heeft wat. Maar hoeveel moet je als miljonair in spe in je spaarvarken stoppen om op je veertigste rijk te zijn? En kan dat eigenlijk met een normaal salaris?

Jongeren die over twintig jaar in een hangmat willen plaatsnemen, zijn gebonden aan keihard sparen, veel verdienen en een ijzeren discipline. "Met een gewone bankrekening jezelf rijk sparen is feitelijk onmogelijk", zegt René Bruel, adviseur bij ABN Amro MeesPierson. "Zeker met de huidige spaarrente."

Sober leven

Wie het toch wil proberen moet op een aantal zaken letten. Want welk bedrag je periodiek opzij moet leggen en hoe groot de pot is die je bij elkaar moet sparen, hangt sterk af van het rendement waarmee je rekent. Bij twee procent nettorendement heb je volgens Bruel ongeveer 1,2 miljoen euro nodig. Ervan uitgaande dat je met veertig jaar er de brui aan geeft en op je twintigste begint met sparen.

Dat betekent in de praktijk vijftigduizend euro per jaar inleggen. Inflatie en belastingen zijn dan gelukkig wel al meegenomen. Als je met dat bedrag als veertigjarige op je lauweren gaat rusten kun je tot je tachtigste leven van 2500 euro per maand. "Je kunt het dus niet te breed laten hangen."

"De enige mensen die zo’n groot vermogen aanwenden om er uiteindelijk maar een modaal salaris uit te halen zijn kinderen van zeer rijke mensen", zegt Bruel. "Denk bijvoorbeeld aan kunstenaars en musici die dit geërfde potje nodig hebben om hun passie te volgen."

Vol op aandelen?

Jezelf rijk sparen met een simpele spaarrekening is dus onmogelijk. En aangezien het allemaal draait om rendement is de enige optie die rest om "vol in aandelen te gaan zitten", aldus Bruel. "Als je bijvoorbeeld 7 procent rendement haalt, dan heb je 'slechts' 5,5 ton nodig om van je veertigste tot je tachtigste maandelijks 2.500 euro te kunnen opmaken."

Als je dat hoge rendement al in de opbouwfase haalt, hoef je volgens de financieel specialist 'maar' dertienduizend euro per jaar opzij te leggen. "Vol in aandelen gaan zitten betekent wel dat je heel veel risico moet nemen." 

Tot zover de droom.

'Wees gedisciplineerd'

Voor wie een iets langere adem heeft of gewoon wil doorwerken als rijke veertiger, is toch nog een hoop mogelijk volgens Harry Schoots, directeur Private Banking bij Van Lanschot. "Je zult dan wel moeten vasthouden aan drie regels."

Begin vroeg en stort periodiek in plaats van af en toe. "Je zult streng voor jezelf moeten zijn", zegt de Van Lanschot-directeur. "Elke maand moet je hetzelfde bedrag storten en daar niet van afwijken." Die mooie vakantie, nieuwe auto of gezinsuitbreiding moet dan wellicht even wijken.

Begin vroeg, neem veel geld mee

"Begin zo vroeg mogelijk", zegt Schoots. Uiteindelijk komt het namelijk neer op twee zaken: een zo hoog mogelijk rendement en een zo hoog mogelijk startvermogen. "Hoe vroeger je begint en hoe meer je meebrengt, hoe langer het kan renderen en hoe harder het gaat."

Wie bijvoorbeeld al een forse erfenis meebrengt – zeg, vijftigduizend euro – en die elke maand aanvult met duizend euro, komt volgens prognoses van Van Lanschot na twintig jaar sparen via een spaarrekening uit op drie ton. Als dat bedrag neutraal wordt belegd, wordt het in een normaal scenario al ruim vier ton. In een goed scenario kan dat oplopen tot zeven ton.

Keihard werken

Zij die echt verzekerd willen zijn van een vroeg pensioen, kunnen volgens de financieel adviseurs nog altijd het beste flink doorwerken en zorgen voor een hoog inkomen. "Uiteindelijk zijn de mensen die vroeg kunnen pensioneren toch mensen als cardiologen, die een paar ton per jaar verdienen en genoeg overhouden om veel weg te zetten", zegt Bruel. "Maar vergis je niet: zelfs daar zitten mensen tussen die uiteindelijk met niets achterblijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore