Geld en Werk

CO2-uitstoot in Nederland stijgt hard

13 november 2015 13:11 Aangepast: 20 november 2015 15:04

Alle maatregelen, voornemens en subsidies ten spijt, stijgt de uitstoot van CO2 in Nederland nog steeds. In het derde kwartaal lag de uitstoot 6,8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daarmee groeide de CO2-uitstoot harder dan de Nederlandse economie, die liet in dezelfde periode een groei zien van 1,9 procent. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vanochtend publiceerde.

Het was het derde kwartaal op rij dat de CO2-uitstoot sneller groeide dan de economie.

Meer energie opgewekt
De sterke stijging komt voor een groot deel omdat de energie-, water-, en afvalbeheerbedrijven 17 procent meer zijn gaan uitstoten. De stijging komt voornamelijk door de verhoogde energieproductie. Volgens het CBS is vooral de export van energie toegenomen.

De hoeveelheid geproduceerde energie is niet enige factor die meespeelt, ook de manier waarop deze energie is opgewekt heeft invloed op de CO2-uitstoot. In het afgelopen kwartaal werd er meer steenkool gebruikt als grondstof. Dat zorgt voor meer uitstoot dan bijvoorbeeld aardgas.

Transportsector stoot meer uit
Ook de transportsector was deels verantwoordelijk voor de verhoogde emissies. Doordat er meer vervoersbewegingen zijn gemaakt steeg de uitstoot in deze sector met 4 procent. Ook huishoudens stootten weer 2 procent meer uit dan vorig jaar.

Een relatief klein deel van de uitstootgroei kan verklaard worden door de weersomstandigheden in het afgelopen kwartaal. Het was wat kouder dan normaal, waardoor er meer energie is verbruikt. Dit zou zo’n 0,4 procent emissiegroei veroorzaakt hebben.

Kijk de uitzending over CO2 terug:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore