Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Apple-baas Cook: leer kinderen programmeren, net als Frans en Engels

Apple-ceo Tim Cook op het Startup Fest in Amsterdam. Beeld © ANP

Om Europa aantrekkelijker te maken voor startups, zouden scholen volgens de ceo van Apple, Tim Cook, programmeren als een standaardvak moeten geven. "We denken dat programmeren gewoon een andere taal is, en dat het net als elke andere taal moet worden gegeven op school", zei Cook tijdens Startup Fest in Amsterdam.

 "Programmeren is net zo belangrijk als de tweede taal die scholieren leren", is Cook's overtuiging. Door het invoeren van programmeren moet er ook meer diversiteit binnen de techwereld ontstaan, waardoor meer gevarieerde ideeën werkelijkheid kunnen worden, zegt Cook. De techwereld wordt door velen beschouwd als een wereld met blanke mannelijke programmeurs, en veel techbedrijven zijn bezig om hun personeel diverser te maken door onder andere vrouwen aan het programmeren te krijgen.

Cook deed verder een oproep aan Europese overheden om beter hun best te doen om kleine bedrijfjes te helpen groeien. "Europese overheden moeten immigratie omarmen om de diversiteit te stimuleren. Dat is belangrijk voor innovatie in een wereldwijde markt", zegt Apple-ceo Tim Cook tijdens Startup Fest in Amsterdam.

Kijk hier het hele interview met Tim Cook terug: 

'Niet denken aan je manchetknopen'

De belangrijke les van Cook voor startups luidt: je moet niet vol van jezelf raken. "Dan maken ze zich druk of hun manchetknopen mooi zijn en hun kantoor fraai is ingericht", zegt Cook. "Je moet hongerig zijn en prachtige producten willen bouwen, niet alleen aan geld denken. Doe je werk met liefde en passie, dat drijft de mensen die onder jou werken."

Cook denkt dat gezondheid en apps voor tv's de komende jaren belangrijker gaan worden. Zo bezocht Cook een Nederlandse startup die een app ontwikkelt om de gezondheid van je hart in de gaten te houden. "In deze sector zit nog enorm veel potentie. Deze industrie is rijp voor simpliciteit", aldus Cook, waarmee hij hint naar nieuwe functies voor bijvoorbeeld de Apple Watch, die over een hartslagmeter beschikt.

Apple vs. FBI

Ook haalt de Apple-ceo de privacydiscussie aan, die is aangewakkerd door de FBI. De FBI wilde toegang tot de iPhone van een terrorist, maar Apple weigerde een 'universele sleutel' voor alle iPhones te maken. "Met encryptie kunnen mensen hun data beveiligen, en wij bieden dat aan. We hebben geen recht om jouw communicatie in te zien. Zie ons als de FedEx-bezorger die gewoon jouw pakketje aflevert, maar niet kijkt wat er in het pakketje zit", zegt Cook.

Volg het nieuws van deze week op rtlz.nl/startupweek. Live updates vind je in ons liveblog en de livestream van de events vind je hier. Met onder meer live speeches van grootheden als Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet / Google) en Travis Kalanik (Uber).