Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Conflict dreigt tussen Ondernemingsraad en top Volkswagen'

Beeld © EPA

Het blijft onrustig bij het Volkswagenconcern. De machtige Ondernemingsraad verwijt de top van de onderneming een gebrek aan vermogen om de problemen te lijf te gaan. Verder zou er sprake zijn van eenzijdige bezuinigingsmaatregelen zonder de Ondernemingsraad daar in te kennen.

Volkswagen zit nog middenin het schandaal rond de sjoemelsoftware. Voorzitter van de OR Bernd Osterloh uit scherpe kritiek op de nieuwe topman Matthias Müller, schrijft de Duitse krant Handelsblatt. ''De Ondernemingsraad wordt bewust buiten belangrijke zaken gehouden'', vindt Osterloh.

Volgens hem kondigt het bestuur eenzijdig bezuinigingsmaatregelen af en ook zonder basis. In een brief aan het personeel schrijft Osterloh: wie bij Volkswagen de bijl zet aan de democratische rechten van het personeel om zaken mede te bepalen brengt de sociale vrede en de toekomst van onze onderneming in gevaar''. De brief is in handen van het Duitse persbureau DPA.

De kritiek van Osterloh komt kort voor een bijeenkomst van de Commissarissen, komende maandag. De nieuwe topman van het geplaagde VW-concern, Müller, heeft al aangegeven meer in de kosten te willen snijden.