Geld en Werk

Moeder Thuisbezorgd.nl voor 23 euro naar de beurs

30 september 2016 08:00 Aangepast: 30 juli 2017 06:00
CEO Jitse Groen, COO Jorg Gerbig, CFO Brent Wissink en personeel van Takeaway komen op de fiets aan bij Beursplein 5 voor de beursgang van het bedrijf. Beeld © ANP

De introductiekoers van Takeaway.com, de moeder van onder meer Thuisbezorgd.nl, is vastgesteld op 23 euro per aandeel. Daarmee heeft het bedrijf een beurswaarde van 1 miljard euro.

In totaal wordt er voor 328 miljoen euro aan aandelen naar de beurs gebracht. Dat is inclusief de zogeheten overtoewijzingsoptie, dat zijn aandelen die extra naar de beurs kunnen worden gebracht als de vraag goed is.  

Alles bij elkaar is een kleine 40 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen in handen van nieuwe aandeelhouders.

Dat Takeaway.com nu naar de beurs gaat is misschien wel met het oog op een samengaan, op langere termijn, met concurrent Just Eat, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer in RTL Z Voorbeurs.

23 euro is geen verrassing

Dat de stukken voor 23 euro naar de beurs gaan werd verwacht. Gisteren meldden marktpartijen al dat banken hadden gezegd dat institutionele beleggers die minder dan 23 euro zouden bieden geen aandelen toegewezen krijgen.

Instituten zoals pensioenfondsen en verzekeraars konden zeggen tegen welke prijs ze aandelen Takeaway.com wilden hebben. Aan de hand daarvan hebben de banken die de beursgang hebben begeleid de introductiekoers vastgesteld.

Voor particuliere beleggers gold dat zij alleen konden aangeven of ze geïnteresseerd waren in Takeaway.com. De prijs die ze betalen voor hun stukken wordt gebaseerd op de vraag van institutionele beleggers.

Bovenkant van verlaagde bandbreedte

Aanvankelijk was aangegeven dat de aandelen Takeaway.com tussen de 20,50 en 26,50 naar de beurs zou gaan. Die bandbreedte was wel erg breed.

Dat die 'pricerange' woensdag nog werd verlaagd leek erop te wijzen dat er minder vraag was, aldus beursanalist Corné Van Zeijl. Maar nu is de prijs toch aan de bovenkant van die verlaagde range vastgesteld. Van Zeijl schrijft dat toe aan het positieve beurssentiment. Woensdag eindigde de AEX wat hoger, terwijl er ook donderdag een winstje was. Hij noemt het vaststellen van de prijs dan ook een 'psychologisch spel'.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van