Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Jackpot gevallen, maar wat te doen met 26,1 miljoen euro?

Beeld © ANP

Ergens in Groningen is de jackpot van 26,1 miljoen euro van de Staatsloterij gevallen. Of de gelukkige winnaar het inmiddels zelf al weet, of dat het papiertje nog gewoon in de fruitschaal rondzwerft, is niet bekend. Maar stel je voor: wat moet je eigenlijk doen met zóveel miljoen?!

De meeste mensen hebben het antwoord al snel klaar: stoppen met werken én een hele dikke villa of sportauto kopen. Toch gebeurt dat niet al te vaak, vertelt David Selier, prijswinnaarbegeleider bij de Nederlandse Loterij. Deze organisatie is vandaag ontstaan uit de fusie tussen de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto.

De meeste kersverse winnaars kiezen ervoor om gewoon lekker thuis te blijven wonen. "Wel verbouwen veel winnaars hun huis, dan nemen ze bijvoorbeeld een nieuwe dakkapel of kopen ze een nieuwe keuken", vertelt Selier. De grote beslissingen volgen pas een lange tijd later.

Ook stoppen veel nieuwe miljonairs niet ineens met werken, ziet hij. "Dat doen er echt maar heel weinig. Werk zorgt ook voor een ritme en daarnaast is het ook prettig voor je sociale contacten."

Steek niet met je hoofd boven het maaiveld

Dat sluit helemaal aan met het advies dat de Staatsloterij aan zijn nieuwe miljonairs geeft: doe rustig aan. "We zeggen vaak: houd het clubje klein. Als je het zegt, vertel dan dat je een prijs hebt gewonnen, maar niet hoeveel. Het zou bijvoorbeeld ook een ton kunnen zijn. Dat verklaart waarom je een dakkapel neemt of lang op vakantie gaat. We weten allemaal dat de buren meekijken."

Wie zijn vreugde van de daken schreeuwt, krijgt namelijk een hoop extra gedoe over zich heen. De pers, bijvoorbeeld. Of bedelbrieven van mensen die graag een graantje mee willen pikken. En daarnaast maak je het jezelf ook niet gemakkelijk: je kunt bijvoorbeeld een hoop nieuwe 'nepvrienden' krijgen die van je willen profiteren.

Nadelen

Mocht je denken dat je dit allemaal wel aankunt, denk dan nog maar eens goed na. Het zou zomaar kunnen dat je bestaande vrienden je anders gaan behandelen en dat is niet altijd even gemakkelijk. "Als je een rondje in de kroeg geeft, dan ben je een patser. Doe je het niet, dan ben je een gierigaard. En als je vrienden vertellen dat ze een nieuwe wasmachine nodig hebben, ga je twijfelen aan hun intenties waarom ze je dit vertellen. Terwijl het misschien helemaal niets te betekenen heeft", legt Selier uit.

Mondje dicht dus. Maar waar moet je al dat geld dán aan uitgeven? "We horen vaak dat winnaars hun geld delen met bijvoorbeeld vrienden, familie, de sportvereniging of nieuwe speeltoestellen voor school kopen", zegt hij.

Meer op RTL Z:

Zenuwslopende reis voor nieuwe winnaar

Dat zijn zorgen waar de nieuwe winnaar zich voorlopig nog helemaal niet mee bezig hoeft te houden. Eerst moet hij of zij maar eens een dagje vrij regelen bij de baas, want het lot moet getoond worden op het hoofdkantoor in Den Haag. En die reis is al zenuwslopend genoeg: "Men denkt vaak: het staat op mijn voorhoofd dat ik het winnende lot bij me heb", zegt Selier.

Neem het een winnaar kwalijk… Daarom wordt hij of zij eerst even gerustgesteld op kantoor. Kleine tip: bel van tevoren even, dan krijg je gratis broodjes en drank. Hey: je bent dan wel miljonair geworden, maar gratis hapjes zijn mooi meegenomen, toch?

Nog een handig advies: neem het goede lot mee. "Ik heb ooit eens gehad dat ik een lot in de kamer waarin we de prijswinnaars ontvangen controleerde en dat er géén prijs op was gevallen. Gelukkig bleek het tweede lootje in de andere binnenzak te zitten", vertelt Selier.

Geld wordt ondergebracht bij vermogensbeheerders

Wie uiteindelijk écht een geluksvogel blijkt te zijn, krijgt het gigantische bedrag binnen vijf werkdagen op zijn of haar rekening gestort. "We raden aan om eerst even met je eigen bank contact op te nemen en het na binnenkomst op een spaarrekening te zetten", zegt hij.

Daarna begint het echte werk pas: praten met vermogensbeheerders. Want niemand wil zijn 24,1 miljoen euro in mum van tijd op de beurs heel hard in waarde zien dalen door verkeerde beleggingen. "We geven zeker bij dit soort grote prijzen lijsten mee met daarop gerenommeerde vermogensbeheerders. Die hebben al één of meerdere winnaars in beheer", zegt Selier.

Hopelijk heb je nog wat vrije dagen bij de baas over, want dat kan wat tijd in beslag nemen. "Ga alsjeblieft met twee of drie mensen praten. Je werkt vaak lang met hen samen, want zo'n bedrag gaat generaties lang mee. Daarnaast kunnen zij meedenken over jouw ideale plaatje als je bijvoorbeeld wilt stoppen met werken, een eigen bedrijf wil starten of geld wil schenken."

Kans dat je wint is heel erg klein

De kans dat je de jackpot overigens wint, is heel erg klein. Als er 4,3 miljoen loten zijn verkocht, dan heb je in theorie net zoveel kans als dat je met een muntje 24 keer kop achter elkaar gooit, berekende Remco van der Hofstad, hoogleraar Wiskunde aan de TU Eindhoven, eerder.