Ga naar de inhoud
Toekomstmakers special

Rob van Gijzel 'Verbeelding is belangrijker dan kennis'

Verslaggever Hella Hueck interviewt aansprekende ondernemers over hun drijfveren, doorzettingsvermogen en creativiteit. En natuurlijk over hun visie op de toekomst. Deze aflevering: Rob van Gijzel.

Rob van Gijzel 'Verbeelding is belangrijker dan kennis'

10:11

Wie denkt aan Rob van Gijzel, denkt meteen aan Eindhoven. Hij is nu inmiddels al acht jaar burgemeester van de Brabantse lichtstad en is er zelf geboren en getogen. We spreken hem op Strijp-S, een plek die sterk is verbonden aan de historie van Eindhoven als innovatieve stad.

In ons gesprek buigt Van Gijzel vaak af naar Eindhoven, waarschijnlijk toch een impuls als burgemeester van de door hem zo geliefde stad. Hij is trots dat zijn stad zo internationaal is georiënteerd. "Eindhoven is echt een melting pot. Van de 180 nationaliteiten wereldwijd, hebben wij er geloof ik iets van 160 in huis."

De jonge socialist

Van Gijzel begon al vroeg aan zijn politieke carrière, op zijn 16e werd hij al lid van een politieke partij. Op zijn twintigste vertrok hij vervolgens richting Amsterdam en kwam daar op jonge leeftijd aan het roer van de lokale afdeling van de PvDA. "Ik vond dat al best bijzonder", vertelt Van Gijzel. "Ik kwam uit Eindhoven en de afdeling Amsterdam was toen met 7.000 leden de grootste lokale afdeling van de PvDA."

De match tussen een Eindhovenaar en Amsterdammers verliep volgens hem altijd zonder problemen. Van Gijzel: "Voor een groot deel hebben we dezelfde mentaliteit. Misschien zijn wij in Eindhoven net iets meer van het doen, in Amsterdam iets meer van het denken. Dat matcht goed."

Niet zielig maar bevlogen

Soms kan het Van Gijzel frustreren hoe er in Nederland tegen de regio Eindhoven wordt aangekeken. "Je merkt nu gelukkig wel dat het verandert, we krijgen nu als regio heel veel internationale erkenning. Of dat nou Forbes is, of de Financial Times of de ICF die ons uitroept tot slimste regio ter wereld."

Thumbnail

Van Gijzel (rechts) opende eerder deze maand in gezelschap van Koningin Maxima de Singularity University in Eindhoven.

"Daarom trommel ik ook overal op de deur", aldus een bevlogen Van Gijzel. "Niet om zielig te doen, maar meer in de trant van: weet wat je hier in huis hebt. Want onze bijdrage aan de Nederlandse economie is mega."

Innovatie geeft frictie

Als beleidsmaker weet Van Gijzel dat het soms flink kan schuren tussen innovatie, wetgevingen en maatschappelijke belangen. Van Gijzel is het met ons eens dat innovatie ongelijkheid juist ook kan vergroten.

"Alle ongelijkheid weg krijgen in de wereld is een illusie", aldus Van Gijzel. "Maar je kan wel zorgen dat publieke belangen in redelijke mate georganiseerd worden."

Als voorbeeld haalt hij zijn eigen Google-watch aan. Van Gijzel: "Dit ding weet alles van mijn lichaam, maar intussen heb je niet in de gaten dat alles over mij ook richting Californië gaat. Een groot deel daarvan wordt wetenschappelijk gebruikt, maar een deel gaat ook naar commerciële jongens. De overheid doet daar niks aan."

Van Gijzel vindt dat we daar als Nederland een kans laten liggen. "Wat ik zou willen, is Google uitnodigen, aan tafel gaan en zeggen: jongens, ik snap jullie commercieel belang. We gaan partijen erbij halen zoals verzekeraars en de overheid, en dan gaan we samen kijken hoe we maatschappelijk relevant die Google-watch kunnen introduceren."

'Politiek brengt niet het mooiste in je naar boven'

Het Zweedse Borgen is een persoonlijke favoriet van Van Gijzel, vooral omdat het zo dicht tegen zijn werk en ervaringen in de politiek aan zit. "Je ziet in Borgen passie, weerstand, onverwachtheid, publieke opinie, maar ook vriendschap en collegialiteit. Dat zijn echt de dingen die je in de praktijk ook tegenkomt."

"Mensen zeggen weleens: in de politiek komt niet het mooiste in mensen naar boven. Maar het zijn ook de mechanismes erachter waardoor die ontstaan." Borgen is volgens Van Gijzel een van de weinige series die dit waarheidsgetrouw laat zien.

'Verbeelding is belangrijker dan kennis'

Strijp-S is ook de thuislocatie van het oude NATLAB. In 1923 sprak Albert Einstein daar, en uitte toen de beroemde woorden: "Verbeelding is belangrijker dan kennis." Van Gijzel: "Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo ontzettend waar. Kennis is wat je nu hebt, verbeelding is wat er nog moeten komen. Als je iets niet kan verbeelden, kun je het ook nooit nastreven."