Ga naar de inhoud
Geld en Werk

UberX nu ook in Rotterdam

Taxichauffeurs in de VS protesteerden tegen de komst van UberX, wegens 'oneerlijke concurrentie' Beeld © Getty Images

UberX, de low-budgetvariant van taxidienst Uber, is vanaf vandaag ook te bestellen in Rotterdam.

De 'gewone' taxi's van Uber - die onder UberBlack vallen - zijn luxe. Bij die dienst wordt alleen gereden in sedans uit 2009 of jonger, zoals de Mercedes E-Klasse, BMW 5 Serie en Jaquar XF. Bij UberX is dat anders, daar rijdt bijvoorbeeld een Volkswagen Passat of Hyundai i40​ voor. De auto's zijn goedkoper, en daarom is een ritje ook minder duur. Het bedrijf claimt dat een rit met een UberX-taxi 35 procent goedkoper is dan met een reguliere taxi. 

Het bedrijf waarschuwt wel dat je nu nog af en toe mis kunt grijpen in Rotterdam, omdat het even duurt voor er genoeg UberX-taxi's rondrijden. Rotterdam is de tweede stad waar UberX lanceert in Nederland: vorige maand ging de dienst al van start in Amsterdam.

UberX wel legaal
Begin dit jaar werd in Rotterdam nog geprotesteerd tegen de komst van UberPOP. Ook UberX wordt wereldwijd niet bepaald met open armen ontvangen, omdat taxichauffeurs hun klandizie zien weglopen en het lastig vinden om te concurreren met de goedkope tarieven.

In tegenstelling tot UberPOP, waar veel ophef over is omdat het mogelijk illegaal is, wordt je bij UberX wel rondgereden door een professionele chauffeur met taxivergunning.

'Mogelijk criminele organisatie'
Het Openbaar Ministerie deed vorige maand nog een inval bij Uber-kantoor in Nederland, omdat het het bedrijf verdenkt 'de Wet personenenvervoer 2000 in georganiseerd verband' te overtreden. In documenten van de inspectiedienst Leefomgeving en Transport (ILT) die in bezit zijn van RTL Z werd Uber een 'mogelijk criminele organisatie' genoemd. 

De ILT heeft grote moeite gehad met de komst van taxidienst UberPOP. De handhaving ervan was een spelletje 'paniekvoetbal', volgens inspecteurs die RTL Z sprak. Lees ook onze reconstructie.