Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Britse minister: IS plant dodelijke cyberaanvallen

Beeld © Getty Images

De Britse regering vreest dat IS-terroristen met cyberaanvallen dodelijke slachtoffers zouden kunnen maken.

Volgens de Britse minister van Financiën, George Osborne, werkt IS aan 'dodelijke' cyberaanvallen, bericht Reuters.

Op het moment gebruikt IS het internet vooral voor communicatie en propaganda, maar de volgende stap is volgens Osborne een aanval op vitale infrastructuur: "Het is hen nog niet gelukt om mensen te vermoorden door onze infrastructuur aan te vallen, maar we weten dat ze dat willen en dat ze hun best doen om dat op te zetten", zegt de minister vanmiddag in een speech die al in handen is van het persbureau.  

Osborne vreest vooral voor hackaanvallen op de elektriciteitsvoorziening, luchtverkeersleiding of ziekenhuizen. De Britse regering wil daarom het budget voor cybersecurity de komende vijf jaar verdubbelen naar 2,7 miljard euro.

Twitter-accounts IS
De afgelopen dagen zijn al een kleine duizend Twitter-accounts van vermeende IS-aanhangers geblokkeerd. Nadat hackerscollectief Anonymous afgelopen weekend aankondigde een 'cyberoorlog' tegen de moslimextremisten van IS te starten zijn al honderden Twitter-accounts die IS-propaganda zouden verspreiden geblokkeerd. De 'hacktivisten' hebben het rapporteren van verdachte profielen opgevoerd. Zo werd maandag een lijst met 900 accounts gepubliceerd, die vervolgens allemaal door Twitter zijn geblokkeerd.

Twitter-gebruikers als CtrlSec posten ook aan de lopende band verdachte IS-accounts, zodat andere gebruikers ze als verdacht kunnen melden bij Twitter. Het ging vandaag om vele tientallen accounts per uur. Sinds CtrlSec met het rapporteren begon begin dit jaar zijn al 99.000 vermeende IS-accounts gerapporteerd. Daarbij geldt wel dat er soms Twitter-profielen ten onrechte als IS-propaganda worden gemeld door verkeerde vertalingen.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek door de Amerikaanse denktank Brookings dat de meeste van enkele tienduizenden pro-IS-accounts afkomstig zijn uit Saudi-Arabië, gevolgd door Syrië en Irak. Relatief veel positieve tweets over IS zijn volgens een onderzoek van de krant The Guardian afkomstig uit Qatar, Pakistan en, opvallend genoeg, België. In dat laatste land werden de afgelopen dagen meerdere verdachte IS-terroristen gearresteerd.

Bitcoins
Behalve Anonymous heeft ook het collectief Ghost Security Group de digitale aanval op IS geopend. De hackers vragen tips te sturen naar de speciale site ReportOnlineTerrorism.com.

Ghost Security Group stelt ook Bitcoin-portemonnees te hebben ontdekt die mogelijk door IS-medewerkers worden gebruikt. De bitcoins zouden samen omgerekend 3 miljoen dollar waard zijn. De Bitcoin-adressen zijn gelinkt aan een website waar IS achter zou zitten. Of de bitcoins daadwerkelijk worden gebruikt door de moslimterroristen is de vraag. Er zijn ook hackers die puur uit financieel gewin doen alsof ze IS zijn, om zo mensen af te persen.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Bron: Bright.nl / Tonie van Ringelestijn
Meer over