Geld en Werk

'Aandelen ABN Amro al uitverkocht'

11 november 2015 12:31 Aangepast: 11 november 2015 14:04
Beeld © ANP

Het balboekje van ABN Amro zit al vol. Voor de eerste tranche van 23 procent van de aandelen van de genationaliseerde bank hebben zich voldoende geïnteresseerden gemeld om alle aandelen aan kwijt te kunnen.

Dat blijkt volgens persbureau Bloomberg uit voorwaarden die naar investeerders zijn gestuurd.

"The books are covered", is ook wat analist Corné van Zeijl van bronnen in de markt hoort, zegt hij tegen RTL Z. Dat betekent volgens hem dat als de beursgang nu zou plaatsvinden, alle aandelen geplaatst kunnen worden. De Staat biedt 188 miljoen certificaten van aandelen te koop aan, waarvan 10 procent bestemd is voor particuliere beleggers. Daarnaast hebben de begeleidende banken de mogelijkheid om bij een sterke vraag nog eens 15 procent extra aandelen te plaatsen. Ook daarvoor lijkt de belangstelling groot genoeg. 

De opbrengst van de beursgang kan in dat geval oplopen tot 4,3 miljard euro. Dat is ook afhankelijk van de introductiekoers. Daarvan is bekendgemaakt dat die tussen de 16 en 20 euro per aandeel komt te liggen. Dat zou aan heel ABN AMRO een prijskaartje hangen van 15 miljard tot 18,8 miljard euro.

'Opvallend snel'
Dat er inschrijvingen zijn voor alle aandelen, inclusief de zogeheten 'green shoe' is volgens Van Zeijl 'opvallend snel', al is het ook een beetje reclame maken: "Dit is ook een soort oproep dat je er als belegger snel bij moet zijn." Hij denkt verder dat veel van de partijen die al betrokken waren bij de beursgang na het verschijnen van de prospectus gisteren hun interesse officieel hebben bevestigd. 

Een woordvoerder van het NLFI (de stichting die namens de Nederlandse staat de aandelen van ABN Amro beheert) wil het bericht ontkennen noch bevestigen: "Wij kiezen ervoor om op dit moment niet te reageren op zulke berichten, we zijn bezig met 'book building'." In het persbericht dat NLFI en ABN Amro gisteren uitgaven bij de prospectus zegt NLFI-voorzitter Enthoven dat de 'tot dusver getoonde belangstelling van investeerders' bemoedigend is.

Ook particuliere beleggers zijn geïnteresseerd, merken ze bij beleggersbank Binck. "Gisteren rinkelde de telefoon vaak, beleggers hadden in eerste instantie vooral veel vragen over inschrijven en toewijzing", vertelt een woordvoerder. "Daarna kwamen de inschrijvingen ook los, beleggers hebben beslist geen afwachtende houding. Er heerst duidelijk een gevoel: hier willen wij wel bij zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore