Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Geen Nederlandse vervolging Libor-fraudeurs

28 januari 2016 11:15 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

Justitie in Nederland gaat geen voormalige Rabobankiers meer vervolgen wegens hun rol in de Libor-fraude. Dat bevestigt een woordvoerster van het functioneel parket aan RTL Z. Het openbaar ministerie moest over een onbekend aantal ex-Rabobankiers nog altijd een vervolgingsbeslissing nemen.

De laatste keer dat het kabinet over de mogelijke vervolging van oud-Rabobankiers in Nederland iets liet weten was in een kamerbrief van juli 2015. Vragen van RTL Z over waar het besluit bleef, werden door justitie tot deze week niet beantwoord.

Nu zegt het functioneel parket dat “de mensen waarvan het functioneel parket vindt dat ze moeten worden vervolgd, vervolgd worden in de Verenigde Staten”. “Dan gaat het om de personen die de initiatieven namen tot de manipulatie van de Libor-rentetarieven en die daar belang bij hadden. En om de direct leidinggevenden die op de hoogte hadden kunnen zijn, daar iets aan hadden moeten doen en dat hebben nagelaten.” Voor zover bekend worden in het buitenland tenminste zes bankiers vervolgd.

Rentetarieven beïnvloeden
De Libor-fraude gaat terug tot 2006. Bankiers van verschillende internationale banken, waaronder die van Rabobank, probeerden belangrijke internationale rentetarieven te beïnvloeden, omdat handelaren van die banken daar financieel voordeel van zouden hebben. Toezichthouder De Nederlandsche Bank oordeelde vernietigend over de Rabobank en internationale en nationale autoriteiten legden de bank eind 2013 voor 774 miljoen euro aan boetes op.

De schikking met Rabobank raakte omstreden toen bleek dat zestien medewerkers van de bank niet werden vervolgd. Na een klacht hierover oordeelde het Gerechtshof Den Haag dat deze medewerkers wel vervolgd hadden moeten worden, “vanwege de ernst van de verdenkingen”, maar dat vervolging niet meer mogelijk was omdat het bewijsmateriaal tegen de medewerkers niet “zuiver” was verkregen.

RTL Z onthulde al eerder dat minister Dijsselbloem de Tweede Kamer onjuist informeerde over de zestien medewerkers. Naar aanleiding van dit bericht vroeg kamerlid Merkies (SP) in november van vorig jaar om een kamerbrief met opheldering. Deze brief is nog altijd niet naar de kamer gestuurd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore