Geld en Werk

Zzp'er krijgt alsnog uitkering voor zwangerschapsverlof

26 september 2016 14:38 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty Images

Het UWV moet alsnog geld betalen aan een vrouwelijke zzp'er die geen uitkering kreeg tijdens haar zwangerschap in 2005. De vrouw vond het niet eerlijk dat ze geen vergoeding kreeg, en vocht dit aan.

In de periode tussen 2004 en 2008 kregen zwangere vrouwen die als zelfstandige actief zijn, geen zwangerschaps- en bevallingsuitkering. De jaren ervoor en erna was dit wel gebruikelijk: tot 2004 konden vrouwen aanspraak maken op de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ), sinds 1 juni 2008 is er de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZAZ).

De vrouw om wie de zaak vandaag draaide, kreeg in 2005 een baby, precies in de periode dat er geen regeling gold. Dat vond ze niet eerlijk, en daarom besloot ze er een zaak van te maken. Ze vocht het aan tot aan de Hoge Raad, maar telkens kreeg ze ongelijk.

VN-verdrag geschonden

Uiteindelijk besloot ze om met vijf andere vrouwen een klacht in te dienen bij het comité dat toeziet op uitvoering van het VN-vrouwenverdrag: de CEDAW. Dat stelde de vrouwen in het gelijk, waarna ze opnieuw een zaak aanspande. Dit keer heeft ze gewonnen; de rechtbank Midden-Nederland gaf haar vandaag gelijk.

In het oordeel staat te lezen dat het UWV het VN-vrouwenverdrag heeft geschonden, en dat de vrouw compensatie krijgt in de vorm van een uitkering of vervangende schadevergoeding.

20.000 vrouwen

Koepelorganisatie ZZP Nederland is blij met de uitspraak. "Er was sprake van een stuk onrecht'', zegt een woordvoerder. "Vier jaar lang was er geen uitkering voor deze vrouwen, terwijl het daarvoor en daarna wel was geregeld."

Tussen 2004 en 2008 hebben zo'n 20.000 vrouwelijke zzp'ers geen zwangerschapsverlofuitkering gekregen. De woordvoerder van ZZP Nederland denkt dat meer vrouwen een beroep op de aanspraak zullen doen, maar heeft daar op dit moment nog geen concrete gegevens over. "We volgen deze zaak op de voet.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van