Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Onlinehelpdesk voor IS-strijders is 24 uur per dag bereikbaar

Beeld © EPA

Volgens Amerikaanse antiterreuronderzoekers heeft IS de beschikking over een helpdesk die 24 uur per dag bereikbaar is voor hoogwaardig advies rond beveiligde digitale communicatie.

De IT-afdeling wordt continu bemand door vijf of zes experts op het gebied van encryptie en andere beveiligde communicatie voor het omzeilen van buitenlandse inlichtingendiensten. De jihadistenhelpdesk verkondigt bovendien de boodschap van terreur en rekruteert wereldwijd nieuwe IS-strijders.

Analisten van het Combating Terrorism Center (CTC), een onderzoeksorganisatie van de Amerikaanse Militaire Academie, ontdekten de afgelopen maanden dat IS de beschikking heeft over IT-experts op universitair niveau. “Zij beantwoorden vragen van technologisch minder onderlegde jihadisten tot vragen van gevorderden om zo de gehele jihadistengemeenschap te helpen bij wereldwijde terreur”, vertelt CTC-analist Aaron F. Brantly aan NBC News.  

Contact met Syrië
De helpdesk heeft de alarmbellen doen rinkelen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. In het afgelopen jaar is het kanaal flink gegroeid, met verschillende platforms waarop digitale trainingen worden gevolgd op het gebied van security. Ook is er hulp bij de operationele planning van aanslagen, waarbij er onder meer contact zou worden gelegd tussen het IS-hoofdkwartier in Syrië en cellen in het buitenland.

Brantly spreekt verder van een vergaand gedecentraliseerde afdeling. “Ze opereren virtueel gezien in elke regio van de wereld. Je kunt inschatten waar ze zitten door te controleren wanneer ze zich afmelden om deel te nemen aan het gebed, wat vijfmaal per dag gebeurt op gezette tijden", aldus de antiterreur-analist.

Playstation
Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gebruiken terroristen van IS ook de PlayStation 4 om te communiceren. Die spelcomputer biedt twee verschillende manieren om te communiceren, via chat of spraak, en zou nog moeilijker in de gaten te houden zijn dan WhatsApp. Onduidelijk is of het Sony-platform ook gebruikt is voorafgaand aan de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag.