Ga naar de inhoud
Miss Etam maakt doorstart

Curatorenverslag: Miss Etam al jaren ziek

Beeld © ANP

De failliete modeketen Etam zag de omzet afgelopen jaren kelderen en de verliezen exploderen. Dat is het beeld dat oprijst uit het zojuist verschenen faillissementsverslag van de curatoren. Ook de ex-topman van Etam, die nu warenhuis V&D leidt, wist het tij niet te keren.

Winkelconcern Etam Groep, dat bestaat uit 130 winkels van Miss Etam en zo’n 70 vestigingen van Promiss, ging eind april failliet. Bij het bedrijf dat sinds 1923 in handen was van de oprichtersfamilie Korijn werkten 2000 mensen.

Uit het eerste faillissementsverslag dat curatoren Martijn Vermeeren en Pierre van Voorst zojuist publiceerden, wordt duidelijk dat Etam al jaren kampte met grote problemen. In het gebroken boekjaar 2009-2010 werd voor het laatst een gezonde winst geboekt, van 4,3 miljoen euro op een omzet van 234 miljoen. Twee jaar later was weliswaar nog sprake van een marginaal winstje, maar de trend was toch vooral negatief.

V&D
Ook toenmalig topman John van der Ent, die in de zomer van 2012 aantrad om het bedrijf te reorganiseren, wist het tij niet te keren. Onder zijn leiding kelderde de omzet met bijna 14 procent tot 199 miljoen in gebroken boekjaar 2013-2014. Ook liepen de verliezen snel op. In de 2,5 jaar onder Van der Ents leiding blijkt Etam 22 miljoen euro verlies te hebben gemaakt.

Van der Ent trad begin maart aan als nieuwe bestuursvoorzitter van de kwakkelende warenhuisketen V&D. Ook daar kreeg hij de opdracht het bedrijf weer gezond te maken. Begin deze maand presenteerde hij zijn strategie om V&D in 2017 weer winstgevend te maken.

35 miljoen schuld
Volgens het curatorenverslag hebben schuldeisers (inclusief fiscus en banken) in totaal 35 miljoen euro tegoed van het failliete Etam. De verkoop van de winkels en de voorraden leveren waarschijnlijk 12 tot 14 miljoen euro op. De curatoren verwachten dat de gewone schuldeisers niets van hun geld zullen terugzien.

Eerder maakten de curatoren al bekend de winkels te hebben verkocht aan twee onduidelijke vehikels, Roman & Stern en FIPH. Volgens de kopers hangt het aantal winkels dat open mag blijven en het aantal behouden banen samen met de bereidheid van verhuurders om de huren te verlagen.

Eerder vandaag kregen de nieuwe eigenaren overigens toestemming voor de koop van de Autoriteit Consument & Markt. Roman & Stern zijn ook eigenaar van de ketens Steps en Superstar, die zich ongeveer op dezelfde doelgroep richten als Etam en Promiss.

ZIE OOK: Alle winkels Etam blijven nog open en Curatoren zijn tóch positief over toekomst Etam

Bron: RTL Z / Mathijs Smit