Geld en Werk

'Terroristen Parijs gebruikten gewone sms-berichten'

19 november 2015 16:53 Aangepast: 20 februari 2017 13:04
De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud op een foto in het IS-blad Dabiq.

De terroristen die in Parijs verschillende aanslagen pleegden, hebben net voor de aanvallen gecommuniceerd via normale sms'jes. Opvallend, want het argument 'terroristen gebruiken versleutelde communicatiediensten' wordt vaak door veiligheidsdiensten gebruikt om te pleiten voor meer toegang tot mobiele communicatie.

Dat schrijft de Franse krant Le Monde, die met politieagenten hebben gesproken. De rechercheurs vonden een mobiele telefoon in een prullenbak buiten de Bataclan, die hoogstwaarschijnlijk van één van de terroristen is geweest.

Het apparaat bleek allerlei informatie te bevatten, waaronder sms'jes met teksten as 'we gaan beginnen'. Door de telefoon kon de politie ook de locatiegegevens (en afgelegde route) van één van de aanvallers inzien. De data op de telefoon waren ook niet versleuteld.

Aftappen
Volgens The Telegraph heeft een combinatie van ooggetuigen en aftappen van mobiele communicatie tot de ontwikkeling van Abdelhamid Abaaoud geleid, het vermeende brein achter de aanslagen. Hij is omgekomen door kogels van de Franse politie.

Mogelijk heeft de informatie op de gevonden telefoon hierbij een belangrijke rol gespeeld, waarbij de Franse inlichtingendienst direct een tap hebben gezet op de telefoonnummers die in de contactenlijst zijn gevonden.

Opvallend
Het nieuws is opvallend, omdat anonieme regeringsbronnen in de New York Times claimden dat er versleutelde communicatiemiddelen zijn gebruikt door IS. Ook het hoofd van de CIA noemde de aanslagen in Parijs een 'wake up call' voor de encryptieproblematiek. 

Hoewel het niet is uitgesloten dat terroristen van versleuteling gebruikmaken, zijn de paar onversleutelde sms'jes een aanwijzing dat de aanslag waarschijnlijk vooral 'oflline' is gecoördineerd.

Bron: Bright.nl.  Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore