Ga naar de inhoud
Miss Etam maakt doorstart

Rookgordijn rond doorstart Miss Etam

De partijen achter de doorstart van modewinkelketen Etam blijven schimmig.

Etam Groep vroeg op 9 april uitstel van betaling aan, en ging twee weken later failliet. Bij het familiebedrijf werken 2000 werknemers in 140 winkels van Miss Etam en 60 winkels van Promiss. Begin deze maand maakten de curatoren bekend dat een deel van de winkels wordt doorgestart.

Geheim
De identiteit van de kopers bleef echter geheim. Op 7 mei lekte uit dat een vehikel van stroman Rens van de Schoor bij de doorstart wordt gebruikt. Deze vennootschap – Roman & Stern – is ook betrokken bij de verkoop van de noodlijdende winkelketens Steps en Superstar aan het Belgische winkelconcern FNG. Berichten dat FNG ook achter de doorstart van Etam zat, werden echter vanuit België keihard ontkend.

Wie dan wel de partijen achter Roman & Stern zijn, bleef onduidelijk. En ook vandaag wordt het rookgordijn niet opgetrokken. Het vehikel zette vanochtend het mes op de keel van de verhuurders door huurkortingen te eisen. Als de eigenaren van de winkelpanden de huren niet verlagen, dreigen de doorstarters de winkel te sluiten.

Het aantal winkels dat uiteindelijk sluit, en daarmee het aantal werknemers dat zijn baan verliest, wordt door Roman & Stern afhankelijk gemaakt van de huurverlaging. Eerder dit jaar probeerde ook warenhuis V&D kortingen van haar verhuurders af te dwingen.

Investeerders
Maar wie de partijen achter Roman & Stern zijn, wordt nog steeds niet onthuld. Volgens het persbericht werkt het schimmige vehikel bij de doorstart samen met “een consortium investeerders via de verwervende (indirecte) dochtervennootschap FIPH” . Woordvoerster Petra van der Vooren wil niet zeggen wie deze investeerders zijn, of waarom zij zich niet bekend willen maken.

Een woordvoerder van de curatoren wil evenmin iets kwijt over de identiteit van de kopers. "Dat is zo afgesproken. Wel hebben de curatoren een check gedaan op deze partijen." Volgens de woordvoerder voelen zij zich comfortabel bij de kopers.

Uit het feit dat de doorstarters toestemming van kartelwaakhond ACM moeten krijgen voor de overname, kan worden afgeleid dat zij al substantiële belangen op de retailmarkt bezitten.

ZIE OOK:
Eigenaar Etam eist lagere huren, anders sluiting winkels

Bron: RTL Z / Mathijs Smit