Geld en Werk

Wat levert Max Verstappen op?

26 oktober 2015 19:18 Aangepast: 26 oktober 2015 19:30

De Formule 1 wordt weer populair. En dat komt allemaal door de 18-jarige Max Verstappen.

Hij treedt in de voetsporen van zijn vader Jos, die in de jaren '90 ook voor een opleving van de autosport in Nederland zorgde. En dat levert Verstappen junior een hoop geld op. Niet alleen de coureur zelf ziet zijn bankrekening flink oplopen, maar ook alle bedrijven om hem heen. RTL Z Today zocht uit hoeveel Max oplevert.

Adverteerders op tv
In totaal keken er afgelopen zondag 678.000 mensen naar de race op Veronica. Dat is een hoop, want gemiddeld trekt zo’n wedstrijd 400.000 kijkers. Prettig voor de zender en de adverteerders natuurlijk, maar hóe gelukkig ze daarmee zijn, willen ze niet zeggen. Sport 1, die de rechten heeft, wil wel laten weten 'heel blij te zijn' met de toegenomen populariteit van de sport.

​Dat is nog niet alles: in augustus werd de Grand Prix in België gereden en de verkoop ging maar liefst vier keer zo hard dan het jaar ervoor. "Dat komt voor Max", zegt de verkoper.

Kartbanen
Zijn succes spreekt tot de verbeelding, dus zijn de kartbanen weer mateloos populair, want daar begon Max vroeger zijn carrière. Op de baan in Winterswijk is het drukker dan normaal en de bekende autocoureur Tom Coronel, die een kartbaan in Huizen heeft, ziet de belangstelling ook toenemen.

Daarnaast lopen sponsoren natuurlijk ook warm voor de nieuwe held. Ze zien opeens dat ze met deze Nederlandse jongen flink wat naamsbekendheid kunnen krijgen. Verstappen krijgt van Red Bull een basissalaris van zo’n vijf ton per jaar, maar heeft daarnaast ook nog de ruimte om zelf sponsors binnen te halen.

Sponsoren
Allereerst sloot Exact een deal om voor drie jaar met het logo op zijn petje en helm te mogen staan. De softwareontwikkelaar is een oude bekende van de familie Verstappen, want in het verleden werkten ze ook al samen met vader Jos.

Supermarktketen Jumbo stapte ook in en staat gebroederlijk naast Exact op de helm en het petje. Erg verbazingwekkend is dat niet, want topman Frits van Eerd is groot autoliefhebber en heeft zelf een indrukwekkende verzameling oude Formule 1-bolides.

Toeristen
Mooie bedragen, maar het echte geld blijft uit. Er is gelukkig wel hoop: stel dat de Grandprix ooit weer naar Nederland komt en in een weekend 200.000 toeristen aantrekt, dan gaat de kassa flink rinkelen. Ze moeten namelijk allemaal eten en slapen. Een simpel rekensommetje leert dat als zij allemaal 100 euro per dag uitgeven, er ineens 20 miljoen euro extra in het laatje komt. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is helaas wel zeer twijfelachtig.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore