Google kan op afstand de schermbeveiliging van Android-smartphones uitschakelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een rechter dit eist. Alleen als het toestel helemaal versleuteld is, kan Google dit niet.
Veel mensen beveiligen hun smartphone met een pincode, patroon of wachtwoord. Als het toestel van een verdachte in beslag wordt genomen, hoeft degene in Nederland en de VS in ieder geval niet mee te helpen met de ontgrendeling van het apparaat. Je hoeft namelijk niet mee te werken aan je eigen veroordeling.
Maar de rechter kan wel oordelen dat Google moet helpen om de schermbeveiliging op afstand uit te schakelen. Vervolgens kan de politie data van het toestel halen, om deze te gebruiken in de zaak tegen de verdachte, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse officier van justitie dat werd opgemerkt door de BBC. Dit is alleen mogelijk bij Android-toestellen die niet zijn versleuteld.
Versleuteling is al enkele jaren op Android-smartphones in te schakelen, en sinds de laatste Android-versie (6.0, Marshmallow) worden apparaten standaard versleuteld.
Apple
Naast Google versleutelt ook Apple zijn smartphones. Dat gebeurt standaard bij iOS 8 of hoger. Toen iPhones nog op iOS 7 draaiden, stuurde de Amerikaanse politie de smartphone met een lege externe harde schijf naar Apple, waarna het bedrijf de data van de iPhone haalde en op de harde schijf plaatste.
De Amerikaanse officier van justitie vindt dat Apple en Google verdachten 'helpen' door standaard versleuteling in te schakelen: "Natuurlijk versleutelen criminelen hun smartphone. De uiteindelijke verliezers zijn de slachtoffers." Er wordt nu een voorstel gedaan waarbij elke in New York verkochte smartphone op afstand kan worden ontgrendeld - zelfs als het apparaat is versleuteld.