Ga naar de inhoud
Geld en Werk

ABN Amro schrapt tot 1375 banen

Beeld © ANP

ABN Amro gaat flink snijden in het personeelsbestand. De bank wil tot 1375 arbeidsplaatsen schrappen. Vooral de ondersteunende functies moeten het ontgelden.

ABN kondigde bij de publicatie van de kwartaalcijfers al aan dat er zo’n 200 miljoen euro bezuinigd moet worden. Vandaag meldt de bank dat daarbij tot 2020 tussen de 975 en 1375 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen.

Volgend jaar al veel mensen weg

En de bank laat er geen gras over groeien: volgend jaar moeten er al tussen de 625 en 950 FTE’s geschrapt zijn.

Het gaat hierbij zowel om interne als externe arbeidsplaatsen. In de adviesaanvraag geeft de bank aan de zoveel mogelijk besparingen te willen realiseren bij externe medewerkers.

Detail nog niet duidelijk

Welke functies er precies gaan verdwijnen is nog niet duidelijk, vertelt woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd. Ook moet nog blijken hoeveel arbeidsplaatsen er verdwijnen door natuurlijk verloop en hoeveel door gedwongen ontslagen.

Op dit moment ligt er een zogenoemde 'paraplu-adviesaanvraag' aan de Raad van Medewerkers. Het is de bedoeling dat alle afdelingen nu zelf gaan onderzoeken welke functies er moeten verdwijnen en op welke termijn dat gebeurt.

Fusiebank

Uit de adviesaanvraag blijkt dat de bank de kosten wil drukken omdat de kosten voor toezicht en regelgeving een steeds grote kostenpost vormt, er meer concurrentie is en omdat de lage rentestand de winstgevendheid van de bank onder druk zet.

Nadat ABN Amro en Fortis Bank werden genationaliseerd en samengevoegd zijn er veel dubbele functies ontstaan. In de adviesaanvraag schrijft de bank dat dat heeft gezorgd voor een "complex operating model met een aanzienlijk aantal committees, policies en werkinstructies, wat leidt tot een beperking van onze snelheid en wendbaarheid." Door flink te snijden in het personeelsbestand wil het bedrijf flexibeler en efficiënter worden.

Vakbonden hekelen gebrek aan visie

Vakbond De Unie is niet te spreken over de manier waarop er bezuinigd wordt bij ABN Amro. "ABN Amro heeft geen idee hoe ze als bank toegevoegde waarde kunnen bieden. Daardoor weten ook werknemers niet waarop ze zich moeten doorontwikkelen om de bank vooruit te helpen", zegt vakbondsvoorman Reinier Castelein tegen het ANP.

Ook het CNV is kritisch en spreekt van een "heel simpele vorm van kostenbesparing."