Economie

Leeuwendeel basisscholen krijgt nieuwe kinderzoekmachine

25 november 2015 06:22 Aangepast: 25 november 2015 06:31
Beeld © ANP

De kinderzoekmachine Jouwzoekmachine.nl is vanaf volgende week te gebruiken op meer dan 80 procent van alle basisscholen in Nederland.

Drie maanden geleden lanceerde de Nederlandse start-up WizeNoze de zoekmachine die speciaal rekening houdt met het leesniveau van kinderen van 6 tot 15 jaar. Dat het leeuwendeel van de basisscholen de technologie omarmt is teken dat scholen een grote behoefte hebben aan informatie die is toegespitst op het kennisniveau van kinderen.

Afgelopen augustus lanceerde Diane Janknegt van WizeNoze Jouwzoekmachine.nl. De zoekmachine filtert de resultaten op basis van het leesniveau van kinderen. Zoekmachines geven volgens Janknegt aan jongeren vaak informatie die te moeilijk, niet relevant of erg commercieel is. Dat maakt het minder geschikt voor kinderen: "Wie 'citroen' intikt op Google krijgt meteen ladingen advertenties over het automerk te zien, maar voor de vrucht moet je een stuk verder naar beneden scrollen. Kinderen die een opdracht moeten maken over citrusvruchten moeten meteen de juiste informatie krijgen." Janknegt wil met haar bedrijf Wizenoze teksten, plaatjes en video's indelen naar leeftijdsspecifieke content. 

Leerlingportalen
Lagere scholen werken met zogenaamde 'leerlingenportalen': toegangswebsites waarmee leerlingen op school via hun tablet of PC toegang krijgen tot hun lesstof. De twee grootste leveranciers die deze leerlingenportalen voor het primair onderwijs (Heutink ICT en de Rolf Groep) onderhouden hebben - na instemming met de scholen - besloten Jouwzoekmachine.nl op te nemen op de 'startpagina' van basisscholen. 

Een 'hele mooie doorbraak' voor Janknegt: "Scholen zijn terecht heel terughoudend in wat zij kinderen aanbieden op de portals die leerlingen op hun PC's en tablets gebruiken. Leerlingen vinden daar nu vooral de lesstof die uitgeverijen aanbieden. Dat onze zoekmachine daar vanaf volgende week ook bij staat betekent dat kinderen veilig het internet op kunnen en de informatie vinden die zij voor hun opdrachten nodig hebben."

BBC betrouwbare bron
De BBC is voor jongeren in het Verenigd Koninkrijk een zeer betrouwbare bron van informatie. Maar uit recent Brits onderzoek blijkt dat een op de vijf 12-15 jarigen zonder meer de informatie gelooft die zoekmachines zoals Google of Bing presenteren. Slechts een op de drie is in staat om betaalde advertenties in de zoekresultaten te identificeren. Ook richten kinderen zich steeds vaker tot Youtube voor 'ware en accurate' informatie over wat er gaande is in de wereld. Precies het punt dat Janknegt wil maken met haar zoekmachine: "Een kind kan zelf niet goed inschatten of informatie betrouwbaar of relevant is en moet daar dus bij geholpen worden."

Thumbnail

Voor WizeNoze wordt het wel de uitdaging om bedrijven uit te dagen hun websites beter toe te spitsen op jongeren. "Je wordt in onze zoekmachine opgenomen als de inhoud van je website geschikt is voor kinderen. Dus als musea, dierentuinen of supermarkten er aan gaan werken om hun content beter toe te spitsen op jongeren, dan zorgen wij ervoor dat kinderen het vinden", vertelt Janknegt.

WizeNoze haalde in juni bijna 2 miljoen op om de zoekmachine voor kinderen verder uit te kunnen bouwen.

Bekijk hieronder de reportage die wij eerder over de kinderzoekmachine maakten:

`