Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Rabo-CEO Draijer: 'Gevoel van onoverwinnelijkheid leidde tot Libor'

De nieuwe topman van Rabobank zegt dat het succes waarmee de bank de financiele crisis doorstond, de onderliggende oorzaak was voor het Libor-schandaal.


"Het ging ons natuurlijk onwaarschijnlijk voor de wind in een periode dat de sector het heel moeilijk had", zegt Wiebe Draijer zondag in een uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur. "Dat creëert, denk ik, toch een soort onoverwinnelijkheid die ertoe leidt dat niet overal de controle even strak geweest is, waar die dat wel zou moeten zijn."

In de Libor-affaire waren Rabobank-handelaren betrokken bij manipulatie van internationale rentetarieven door een groep grote banken wereldwijd. Naar aanleiding van de affaire, die de bank ook een grote boete opleverde van Amerikaanse en Britse toezichthouders, stapte toenmalig topman Pieter Moerland op en volgen de werknemers van de bank nu een programma gericht op cultuurverandering.

Rabobank was de enige grote Nederlandse bank die geen staatssteun nodig had tijdens de kredietcrisis van 2008. Het coöperatieve model van de bank bleek veiliger dan het model van de beursgenoteerde rivalen ABN Amro en ING.

Draijer zegt verder in het interview met Nieuwsuur dat Nederlandse banken hun excuses hadden moeten aanbieden voor de financiële crisis, omdat het systeem waar de bankiers verantwoordelijk voor waren, heeft gefaald. "Als het systeem waar je voor staat, waar je verantwoordelijkheid voor neemt, niet levert waar dat voor is bedoeld, dan moet je dat ook doen."

Draijer staat voor een grote opgave, om de bank een nieuw tijdperk in te loodsen, stellen commentatoren. Hij wil tenminste twee termijnen van vier jaar bij de bank blijven, meldt Nieuwsuur.

Tegelijk zegt hij ook tegen zijn nieuwe Rabobank-collega's dat hij zelf geen bankier wil worden. Hij ziet zijn rol meer als iemand die de bank weer op de juiste plaats kan brengen in de maatschappij. "Ik wilde graag helpen om de onderneming die uiteindelijk een maatschappelijke rol heeft, om die weer te brengen waar die in zijn kracht staat", aldus Draijer tegen medebankiers. "Om ook ruimte te maken voor jullie, om te doen wat je moet doen."

De nieuwe Rabobank zal een coöperatie blijven, maar moet wel worden gemoderniseerd. "We zullen altijd een cooperatie blijven. De uitdaging is wel om te zorgen dat die cooperatie ook in staat is te doen wat die moet doen. Qua snelheid van besluitvorming, qua efficientie, maar ook in het zijn van een ijzersterke bank."

Bron: Dow Jones / RTL Z