Economie

De Unie: 'Staatskas gespekt over ruggen werklozen'

25 november 2015 10:24 Aangepast: 25 november 2015 10:51

Vakbond De Unie doet vandaag een felle aanval op de belastingdienst. Volgens voorzitter Reinier Castelein wordt de staatskas gespekt over de rug van werklozen, omdat de Staat miljarden zou verdienen aan ontslagvergoedingen.

De Unie deed onderzoek naar 100.000 ontslagvergoedingen de afgelopen twee jaar, en kwam tot de conclusie dat de Staat alleen daarover al 4,2 miljard euro aan belasting heeft geheven. Voor de vakbond is dit niet te verkroppen.

"Veel mensen raken hun baan kwijt en komen niet meer aan het werk. Deze mensen komen in financiële problemen die te ondervangen zijn als je de ontslagvergoeding netto uitkeert. Mensen zouden bijvoorbeeld met het extra geld hun hypotheek kunnen aflossen waardoor de maandlasten lager worden."

Nooit meer werk
De vakbond is vooral bevreesd dat mensen die nu een middeninkomen hebben en hun baan kwijtraken, nooit meer hetzelfde kunnen gaan verdienen omdat veel van die banen nooit meer terug zouden komen. Als de maandlasten van die mensen lager worden zouden zij meer vrijheid hebben om lager betaald werk te gaan doen.

De timing van het voorstel in op zijn minst opmerkelijk te noemen. Als er al politieke steun zou zijn voor het plan, dan kan dat in ieder geval niet meer meegenomen worden in de begroting voor 2016. 

`