Klimaattop: hoe groen wordt onze toekomst?

Hebben we peak coal bereikt? Kolenconsumptie naar beneden

10 november 2015 12:11 Aangepast: 26 november 2015 16:32
Beeld © ANP

Dat er over een paar jaar een keerpunt zou komen hadden analisten wel verwacht, maar nu al? De kolenconsumptie is wereldwijd met 2,3 tot 4,6 procent afgenomen in de periode januari tot september, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit een studie van Greenpeace. De redenen: meer duurzame energie, het tegengaan van milieuvervuiling en – vooral - de schijnbare u-turn van China.

再见煤


Thumbnail


China lijkt, sneller dan eerder voorzien, in te zetten op verduurzaming. De Chinezen, verantwoordelijk voor de helft van de vraag naar kolen, zijn inmiddels de grootste investeerders in duurzame energie. De import van kolen is in de eerste negen maanden van dit jaar zelfs met 31 procent afgenomen. De kolenproductie in China zelf nam óók af, met 5 procent van januari tot augustus. De tegenvallende economische resultaten spelen volgens analisten overigens ook een rol bij deze terugval.
 

Goodbye coal
Thumbnail

Ook de Verenigde Staten lijken in kleine stapjes afscheid te nemen van kolen, schrijft het rapport. President Obama heeft zijn zinnen gezet op de klimaattop die aan het eind van deze maand zal plaatsvinden. Met zijn klimaatplan wil hij staten ertoe zetten om duurzamer te worden. Zo'n tweehonderd Amerikaanse kolencentrales zijn gesloten of gaan binnenkort sluiten.

Overigens is het Amerikaanse afscheid van kolen wel iets minder pijnlijk nu schaliegas zo’n aantrekkelijke optie is geworden.
 

Au revoir charbon?
Thumbnail


 

In Europa wordt iets minder hard gehold om afscheid te nemen van kolen. Het verbruik van kolen is in 2015 ongeveer gelijk gebleven, na een daling van 6,5 procent in 2014. In Nederland neemt het verbruik van kolen juist toe. "In Nederland is er sprake van een ander interessant effect", vertelde energie-expert Hans de Geus eerder tegen RTL Z, "hernieuwbare energie knikkert bij ons als eerste gas eruit, en niet kolen. Het is pijnlijk maar waar: meer hernieuwbaar leidt in Nederland in eerst instantie niet tot minder kolen. Dus het kolenverbruik zal niet snel afnemen, als we meer windmolens plaatsen."

Een tijdelijke ontwikkeling, denkt energie-expert bij Stedin Henri Bontenbal. "Het gaat hier om een tijdelijke piek. We zitten nu in de situatie dat we zowel de oude kolencentrales nog aan hebben staan en de drie nieuwe ook al draaien. De vijf oude centrales gaan de komende jaren sluiten; dat is afgesproken in het Energieakkoord. Dus er komt vanzelf een daling." 
 

हैलो कोयला


Thumbnail


In India zijn ze juist flink meer kolen aan het produceren. De verkoop van kolen steeg met 7 procent tussen januari en september in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De import van kolen lijkt wel iets minder hard te groeien: waar het de afgelopen jaren nog met 20 tot 30 procent groeide, zit het nu rond de 7 procent. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore