Geld en Werk

Prijskaartje nieuwe bommenwerper VS: 72 miljard euro

28 oktober 2015 13:56
De huidige bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht, de B-2, werd ook gemaakt door Northrop. Beeld © AFP

Het Amerikaanse defensieconcern Northrop Grumman heeft een enorm contract binnengesleept voor de bouw van een nieuwe generatie langeafstandsbommenwerpers voor de Amerikaanse luchtmacht.

Northrop, de producent van de B2-bommenwerper, won daarbij van zijn Amerikaanse rivalen Boeing en Lockheed Martin, de afgelopen jaren de grootste leveranciers van het Amerikaanse leger. Het Pentagon is van plan honderd nieuwe langeafstandsbommenwerpers te bestellen. Het gaat om de grootste opdracht van het Amerikaanse leger in ruim tien jaar, ter waarde van maximaal 80 miljard dollar (ruim 72 miljard euro). 

Ter vergelijking: het ontwikkelen en produceren van bijna 2500 Joint Strike Fighters zal waarschijnlijk zo'n 400 miljard dollar kosten, meer dan het dubbele van wat in eerste instantie was geraamd. Aan deze nieuwe straaljager van het Amerikaanse leger, waar Nederland er 37 van wil afnemen, wordt al sinds 2001 gewerkt. 

Stealth-techniek
De nieuwe stealth-bommenwerper zal zowel conventionele bommen als atoomwapens kunnen vervoeren en moet in 2025 in gebruik worden genomen. Volgens het Amerikaanse leger gaat het om een 'strategische investering' voor de komende vijftig jaar. Hoe het vliegtuig eruit gaat zien is nog onbekend. 

Northrop Grumman publiceerde eveneens de resultaten over het derde kwartaal. Daarin zag het bedrijf, ook onder meer producent van de onbemande Global Hawk, de nettowinst met 9 procent oplopen tot 516 miljoen dollar. De omzet bleef nagenoeg stabiel op 5,8 miljard dollar. Voor heel 2015 gaat de onderneming uit van een iets hogere winst dan voorheen.

Een analist zegt tegen persbureau Bloomberg dat de strijd om de mega-order 'een David tegen Goliath-gevecht was' en dat de winst voor Northrop 'teleurstellend is voor Lockheed Martin en behoorlijk slecht voor Boeing'. Northrop zelf mag zich in de handen knijpen, de order zal jarenlang voor financiële stabiliteit zorgen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore