Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wapenindustrie in de lift na terreuraanslagen Parijs

België zette extra militairen in dit weekend na aanwijzingen over een op handen zijnde aanslag in Brussel. Beeld © EPA

De beurskoersen van wapenfabrikanten schieten hard omhoog sinds de terreuraanslagen in Parijs. Beleggers zien wel brood in deze fondsen, blijkt uit een inventarisatie van RTL Z.

We bekeken het koersverloop van de tien grootste wapenfabrikanten ter wereld (volgens het gerenommeerde Stockholm International Peace Research Institute). Als uitgangspunt namen we de openingskoers op maandag 16 november tot 12.00 uur vandaag. Vooral het Britse BAE, het Amerikaanse Raytheon en het Italiaanse Finmeccanica lijken flink garen te spinnen bij de aangekondigde extra uitgaven van Europese landen aan veiligheid en defensie.

BAE, onder meer leverancier van het artilleriesysteem Houwitser, won bijna 12 procent terwijl de koers daarvoor al maanden daalde. De koers van Raytheon, maker van onder meer de Patriot-raketten, schommelt al het hele jaar rond hetzelfde niveau, maar stijgt flink sinds de bloedige aanslagen in Parijs. De koers van Finmeccanica loopt al het hele jaar op, maar na 13 november ging die nog harder omhoog. Het Italiaanse conglomeraat maakt onder meer de AgustaWestland-helikopters en was tot dit jaar aandeelhouder van de bouwer van de Fyra. 

'Cynisch en wrang'
Dat de koersen van aandelen stijgen is een typisch geval van 'de een z’n dood is de ander z'n brood' zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Hoe cynisch en wrang het ook klinkt, het is goed voor de economie als er extra geld in wordt gepompt." Veenstra wijst op de extra budgetten die Europese landen vrijmaken om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. 

In Nederland trekt het kabinet, na zware druk van de oppositie, volgend jaar 310 miljoen euro éxtra uit voor veiligheid en justitie. De jaren erna krijgt het ministerie van Ard van der Steur er 250 miljoen euro bij. België geeft dit jaar en volgend jaar bij elkaar opgeteld 550 miljoen euro extra uit aan staatsveiligheid en defensie. En in Frankrijk zorgen de extra uitgaven aan veiligheidsmaatregelen en de bombardementen op IS er zelfs voor dat het land (opnieuw) niet aan de Europese begrotingsregels kan voldoen, zo kondigde Manuel Valls vorige week aan. 

De top 10: