Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Pensioentekort dreigt voor 1 op 3 Nederlanders

03 november 2015 16:05 Aangepast: 03 november 2015 18:14

Een op de drie Nederlanders moet er rekening mee houden dat hij of zij na pensionering minder te besteden heeft dan verwacht, waarschuwt toezichthouder AFM. Ze moeten hun uitgavenpatroon mogelijk drastisch aanpassen.

De AFM komt met de waarschuwing naar buiten in het kader van de Pensioen3daagse die deze week wordt gehouden. Het is geen kleine waarschuwing, want als het om zoveel mensen gaat, kan dit ook een effect hebben op de hele economie. "Wanneer grote groepen mensen met pensioen gaan die minder ontvangen dan ze hadden verwacht en misschien moeilijk kunnen rondkomen, kan dit een negatief effect hebben op de economie en kan er opnieuw sprake zijn van verlies van vertrouwen in de financiële sector.''

Dat Nederlanders minder te besteden hebben na hun pensioendatum, heeft vooral te maken met de lage rentestand. Het is volgens de AFM niet duidelijk hoe lang dat nog duurt. Pensioenfondsen kunnen door de lage rente de pensioenen voorlopig niet of minder verhogen (indexeren). Ook blijven mensen steeds ouder worden.

Zzp'ers en gescheiden mensen meeste risico
Eerder berekende het RTL Z-programma Money Talks al dat meer dan de helft van de Nederlanders na pensionering niet genoeg te besteden zal hebben, vooral mensen die nu tussen 50 en 60 jaar zijn. 20 procent komt als oudere zelfs geld tekort voor de minimale consumptiebehoefte.

AFM geeft aan dat gescheiden mensen, zzp'ers en mensen met een hypotheek die onder water staat, extra risico lopen op een pensioentekort.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van