Geld en Werk

Nederlandse banken dringen aan op duurzaam beleid

03 november 2015 09:40 Aangepast: 03 november 2015 09:50

De Nederlandse banken hebben een gezamenlijk statement naar buiten gebracht waarin zij aandacht vragen voor klimaatverandering. Ze willen graag inzicht krijgen in hoe groen een bedrijf is voordat ze een lening verstrekken.

De banken hebben een tienpuntenplan aangeboden aan de overheid en andere organisaties die zich met klimaatverandering bezighouden. De gezamenlijke verklaring komt aan de vooravond van een grote VN-klimaatconferentie in Parijs op 30 november.

Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, proberen banken een positieve invloed uit te oefenen op het klimaat. Dit doen ze bijvoorbeeld door het financieren van groene energie. Ook sluiten sommige banken bedrijven uit die een sterk negatieve impact op het klimaat hebben, andere banken zouden juist goed gedrag belonen met extra dienstverlening.

Niet alleen
Maar de banken zeggen het allemaal niet alleen te kunnen. Ze roepen daarom bedrijven op om openheid van zaken te geven over de gevolgen voor het klimaat van hun bedrijfsvoering. Ze vragen de overheid om dit verder te stimuleren.

Ook moedigen de banken de Nederlandse regering aan "om het EU-voorzitterschap te benutten om tot bindende, effectieve Europese klimaatdoelen te komen."

Nederland is het eerste half jaar van 2016 voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Tijdens het voorzitterschap heeft een land een belangrijke rol bij onderhandelingen binnen de Unie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore