Geld en Werk

ABN Amro moet Delta Lloyd misschien uitkopen

10 november 2015 12:10 Aangepast: 10 november 2015 17:50

Als gevolg van het uitstappen van de Staat als aandeelhouder kan ABN Amro gedwongen worden om Delta Lloyd als partner in het gezamenlijke verzekeringsbedrijf uit te kopen. Dat kan een hoop geld kosten en nadelig zijn voor de financiële kracht en winstgevendheid van de bank.

Dat blijkt uit het prospectus, dat ABN Amro vandaag in de aanloop naar de beursgang heeft gepubliceerd.

ABN Amro en Delta Lloyd gingen in 2003 samenwerken op het gebied van verzekeringen. Met een belang van 51 procent bezit Delta Lloyd de meerderheid in de joint venture ABN Amro Verzekeringen. ABN Amro bezit de overige 49 procent.

Gedwongen aankoop
Als ABN Amro of Delta Lloyd van eigenaar wisselt, heeft de joint venture-partner het recht om haar aandelenpakket in het verzekeringsbedrijf te verkopen aan het bedrijf dat in andere handen komt .

Bij de huidige beursgang van ABN Amro wordt slechts een belang van 20 tot 23 procent in de bank verkocht. Maar op termijn wil de Staat de hele bank kwijt. Op het moment dat de Staat het meerderheidsbelang verliest, komt ABN Amro officieel in andere handen. Op dat moment kan Delta Lloyd dus afdwingen dat ABN Amro haar aandelen in het verzekeringsbedrijf koopt.

Volgens het prospectus moet ABN Amro in dat geval waarschijnlijk een “substantiële koopprijs” voor de aandelen betalen. En daarbij blijft het niet. Omdat het verzekeringsbedrijf dan volledig in de boeken van de bank moet worden meegenomen, kan het nadelige gevolgen hebben voor de kapitaal- en liquiditeitsratio’s. Dat is van belang omdat de regels voor de buffers van financiële instellingen steeds strenger worden. Ook zullen eventuele verliezen van ABN Amro Verzekeringen dan volledig voor rekening van de bank komen.

Woekerpolissen
ABN Amro vertrouwt erop dat het verzekeringsbedrijf op dit moment sterk genoeg is, maar tekent wel aan dat dit kan veranderen. Als ABN Amro Verzekeringen grote verliezen zou maken, bijvoorbeeld als gevolg van de compensaties voor woekerpolissen, moet er mogelijk nieuw kapitaal in het bedrijf worden gepompt. En dan moet die herfinanciering dus volledig uit de zakken van ABN Amro komen.

Ook wijst de bank erop dat ABN Amro Verzekeringen momenteel profiteert van verzekeringstechnische kennis van Delta Lloyd, die door het einde van de samenwerking zou verdwijnen. Ook zouden in dat geval sleutelfunctionarissen van het verzekeringsbedrijf kunnen vertrekken.

Succes
Het is overigens de vraag of Delta Lloyd wel van het belang in de joint venture af wil. ABN Amro Verzekeringen geldt binnen Delta Lloyd als groot succes. Aan de andere kant kan de verzekeringgigant het geld wel gebruiken. Marktkenners verwachten dat Delta Lloyd haar kapitaalbuffers binnenkort moet versterken, bijvoorbeeld door de uitgifte van nieuwe aandelen.

Uit de jaarrekening van Delta Lloyd blijkt dat ABN Amro Verzekeringen vorig jaar een winst van 108 miljoen euro boekte, op een omzet van ruim 1 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore