Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Droomhuis in het buitenland? Italië geeft gratis kastelen weg

Liefhebbers van 'Ik vertrek' opgelet: Italië gaat meer dan honderd historische gebouwen weggeven. Je leest het goed: gratis weggeven.

Gebouwen van kastelen en paleizen tot boerderijen en kloosters staan op de lijst. Maar voor je direct je spullen pakt: er zit een addertje onder het gras.  

Wie een gratis pand krijgt van de Italiaanse staat moet namelijk wel instemmen met een aantal voorwaarden. De historische woningen moeten allemaal toeristische attracties worden - bijvoorbeeld een hotel, restaurant of winkel.  En mensen onder de 40 jaar maken meer kans, want daar zijn de Italianen specifiek naar op zoek.

Trekpleisters

"Het doel is dat gebouwen die niet langer gebruikt worden, omgebouwd worden tot faciliteiten voor pelgrims, wandelaars, toeristen en fietsers", zegt Roberto Reggi van het Italiaanse Staatsvastgoedbureau in The Local Italy

Maar dat is niet het enige. De overheid doet verwoede pogingen om toeristen weg te lokken van zwaar overbelaste toeristische trekpleisters zoals Venetië, naar minder bekende locaties in het land. In Venetië klagen inwoners dat de stad amper nog leefbaar is. Een herverdeling van toeristen moet dat verbeteren.

Opknapbeurt

Wie 'Ik vertrek' heeft gezien weet dat een verhuizing naar het buitenland nooit zonder slag of stoot gaat. Van de 103 gebouwen die worden aangeboden, heeft het merendeel nog een behoorlijke opknapbeurt nodig. Soms staan alleen de buitenmuren nog.

Maar er zitten ook pareltjes tussen. Zoals het Castello di Blera, een kasteel uit de 11e eeuw in Lazio, vlakbij Rome, of Castello Alimonda. Voor wie niet van kastelen houdt zijn er ook wachttorens.

2441626

Voorstel

Kans maken? Wie een gebouw wil bemachtigen moet een uitgebreid voorstel indienen, waarin staat hoe je van plan bent om het gebied tot een nieuwe toeristische trekpleister te maken. Vervolgens krijg je 9 jaar de rechten op het gebouw.

De deadline voor het aanmelden is 26 juni. Krijg je een verhuizing naar het buitenland er voor die tijd nog niet door bij het thuisfront? De komende twee jaar is Italië van plan om nog 200 staatsgebouwen weg te geven. 

Bron: RTL Z / Carien ten Have