Dieselschandaal Volkswagen

Volkswagen-chef hint op ontslagronde door dieselschandaal

06 oktober 2015 13:50 Aangepast: 06 oktober 2015 15:43
Een werkneemster van Volkswagen gaat naar haar werk in de fabriek in Wolfsburg. Beeld © AFP

Kersvers topman Matthias Müller heeft gesuggereerd dat Volkswagen door het dieselschandaal mensen zal moeten ontslaan. Hij kondigt hardere bezuinigingen aan: "Ik ben heel open: dat zal niet zonder pijn gaan."

Volkswagen zal niet-essentiële projecten schrappen of er minder geld insteken in verband met de enorme kosten rond het dieselschandaal. Alle investeringen worden tegen het licht gehouden, vertelde Müller tegen 20.000 van zijn personeelsleden. Hoeveel banen er eventueel zullen verdwijnen is onduidelijk. 

Volkswagen gaf twee weken geleden aan gesjoemeld te hebben met de software in 11 miljoen auto's die daardoor schoner uit tests kwamen dan ze in de praktijk zijn. Voor het terughalen van die auto's zette het concern 6,5 miljard euro opzij. Behalve die kostenpost dreigen toezichthouders in onder meer de Verenigde Staten en Duitsland de autofabrikant voor miljarden euro's te beboeten.

Ontwikkelingskosten of loonkosten?
​Müller herhaalde de boodschap van zijn voorganger Martin Winterkorn dat Volkswagen er alles aan zal doen om het vertrouwen van het publiek te herwinnen en de crisis in financiële zin te boven te komen. "Geloof me, ook ik ben ongeduldig, maar zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid. Het gaat om diverse modellen van vier merken'', vertelde Müller de aanwezigen.

Vakbonden willen dat VW snijdt in ontwikkelingskosten en zoveel mogelijk banen probeert te behouden, terwijl het bestuur naar verluidt inzet op een verlaging van de loonkosten. Vorig jaar beschikte het bedrijf met 17,4 miljard euro over het grootste onderzoeks- en ontwikkelingsbudget ter wereld. VW spendeerde daarmee nagenoeg evenveel als Apple en Google samen. De loonkosten stonden gelijk aan bijna 17 procent van de omzet van ruim 200 miljard euro, het hoogste niveau sinds 1997.

​Registratie Nederlandse diesels
Volkswagenimporteur Pon zet vandaag een website online waar eigenaren van diesels van het concern met behulp van het chassisnummer kunnen kijken of er nieuwe software in hun auto geïnstalleerd moet worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore