Geld en Werk

Leraren blijven niet, ook niet met een hoger salaris

04 december 2015 12:55 Aangepast: 04 december 2015 14:07

Er is al 290 miljoen euro al geïnvesteerd in hogere salarissen voor leraren in het voortgezet onderwijs in de Randstad. Maar het heeft niet geholpen. Elk jaar vertrekt 7 procent van de docenten uit het onderwijs. Een hoger salaris heeft daar niets aan geholpen.

Sinds 2009 wordt er jaarlijks 50 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor salarissen in het stedelijk gebied rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Dat zou moeten voorkomen dat de docenten het onderwijs verlaten. In sommige vakgebieden, zoals Nederlands en wiskunde, is een schreeuwend tekort aan docenten. Sommige scholen kiezen er dan ook voor om ongeschoolde leraren voor de klas te zetten.

Het vertrekpercentage is na de invoering van de hogere beloning voor leraren in de Randstad alleen niet veranderd ten opzichte van leraren buiten de Randstad, die de loonsverhoging niet hebben gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau​ (CPB). 

Docenten willen op makkelijke scholen werken
Loonsverhogingen moesten voorkomen dat de middelbareschooldocenten in de Randstad massaal het onderwijs zouden verlaten. Maar het heeft geen verandering gebracht in de aantallen leraren die vertrekken, concludeert het CPB in een onderzoek.

Dat docenten vertrekken of juist blijven, heeft andere redenen dan het (extra) salaris. Docenten bij scholen met moeilijke leerlingen zijn veelal ook niet met een salarisverhoging te behouden, blijkt uit het onderzoek. "Leraren willen vooral op makkelijke scholen werken." Docenten hebben relatief vaak last van stress, en melden zich dan ook vaker ziek dan mensen in andere beroepen.

Van randstad naar provincie
Het hogere salaris heeft wel het vertrek voorkomen van in totaal 125 docenten naar de provincie. Anders gezegd: 'het kost ongeveer 400.000 euro om te voorkomen dat één leraar van de Randstad naar een ander gebied overstapt', zeggen de onderzoekers. In de Randstad werken 30.000 docenten.

Volgens het CPB zijn de lerarensalarissen in de Randstad de afgelopen 5 jaar met ongeveer 13 procent gestegen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore