Nederlandse windmolens hebben in 2015 met 7,6 miljard kilowattuur ruim 30 procent meer elektriciteit opgewekt dan het jaar ervoor. Dat is goed voor 6 procent van alle in ons land gebruikte stroom.
Al die windenergie was genoeg om 2,5 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Toch wordt nog altijd drie kwart van de verbruikte elektriciteit in Nederland opgewekt met het stoken van aardgas en kolen. Dat meldt het CBS.
Er stonden vorig jaar ruim 2000 windturbines op het land en 139 windmolens op zee. Omdat er steeds hogere (95 meter+) en geavanceerde molens worden geplaatst, kunnen deze ook meer stroom opwekken. Bovendien bouwt Nederland steeds meer en grotere windmolenparken in de Noordzee.
In 2006 draaide de eerste windmolen op zee (grafiek: CBS)
Ook al verlopen de aanbestedingen daarvoor niet altijd vlekkeloos. Zo kaapte het Deense energiebedrijf Dong Energy op gehaaide wijze een opdracht voor de neus van de concurrentie weg, voordat het ministerie zich genoodzaakt zag de regels aan te passen.
Vermogen groeit verder
Ondertussen is he vermogen van het Nederlandse windmolenpark tussen 2002 en 2015 gegroeid van 0,7 naar 3,4 gigawatt. Op het land stond eind 2015 ruim 3 gigawatt aan vermogen opgesteld en dat was 0,4 gigawatt meer dan het jaar ervoor.
In 2015 kwam het derde op zeewind draaiende molenpark in productie, waarmee het vermogen op zee groeide naar 0,4 gigawatt.