Economie

Noodlijdend ECN krijgt 2,5 miljoen van minister Kamp

06 december 2015 11:07

Het energieonderzoekscentrum ECN krijgt de begroting voor volgend jaar niet rond. Om te voorkomen dat er kennis verloren gaat trekt minister Kamp daarom de portemonnee.

Dat schrijft de minister van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp zegt het instituut eenmalig 2,5 miljoen euro extra toe om onherstelbare schade te voorkomen.

ECN zit in de problemen doordat de overheidsbijdrage het afgelopen jaar is verlaagd en omdat er bijna geen eigen vermogen is om klappen op te vangen. Dat komt omdat dochterbedrijf NRG veel meer geld kwijt was aan het opruimen van nucleair afval dan was voorzien.

Verlies aan kennis
Ook lukt het ECN nog onvoldoende om privaat geld aan te trekken voor onderzoek. Bij ECN wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van nieuwe technologieën op het gebied van (groene) energie.

Hoewel de minister wil dat het kennisinstituut met minder geld rond kan komen, heeft hij voor het komende jaar toch 2,5 miljoen euro extra vrijgemaakt. Een Kamermeerderheid had de minister gevraagd om ervoor te zorgen dat de financiële problemen niet zouden leiden tot een verlies aan kennis. 

`