Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Mega-overname: Stork gekocht voor 695 miljoen

Beeld © Stork

De Nederlandse dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector Stork komt in handen van het Amerikaanse industrieconcern Fluor.

Fluor neemt Stork voor 695 miljoen euro over van de Britse investeringsmaatschappij Arle Capital Partners.

Door het samengaan van Stork en de activiteiten op het gebied van operaties en onderhoud van Fluor ontstaat een bedrijf met een jaarlijkse omzet van 2,1 miljard euro en circa 19.000 werknemers. Het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming, die Stork zal gaan heten, komt in Nederland.

Wil wereldmarktleider worden
De overname heeft geen gevolgen voor de werknemers van Stork in Nederland, zegt topman Steenbakker van Stork. Hij wijst er daarbij op dat de activiteiten van beide bedrijven elkaar aanvullen, waardoor de fusie juist kansen biedt voor verdere groei. Een toename van de werkgelegenheid in Nederland voorziet hij daarbij echter niet.

Fluor richt zich op het ontwerpen en bouwen van technische installaties, Stork doet het onderhoud. Daarbij is straks de hele levenscyclus van installaties, van ontwerpen tot de sloop, in handen van de nieuwe combinatie.

Fluor en Stork richten zich op onder meer olie- en gas-installaties (zoals raffinaderijen en chemische fabrieken), infrastructuur en elektriciteitscentrales. De twee willen samen wereldmarktleider worden.

Overname eerste helft van 2016 afgerond
De overname moet in de eerste helft van 2016 worden afgerond. Fluor is een in Texas gevestigde industriële dienstverlener met een jaarlijkse omzet van 21,5 miljard dollar en ongeveer 40.000 werknemers wereldwijd.

Van de totale omzet van Fluor komt straks 10 procent van Fluor Nederland/ Stork. 

"De overname van Stork komt overeen met het doel van Fluor om onze mogelijkheden op doordachte en strategische manieren te versterken", aldus Fluor-topman David Seaton in een toelichting op de transactie. Fluor verwacht flinke voordelen door de acquisitie van Stork en uitbreiding naar nieuwe markten.

'Weinig overlap'
Operationeel directeur Peter Oosterveer van Fluor benadrukte in een toelichting dat de dienstverlening van Stork over het algemeen verdergaat waar bouwer Fluor stopt. Daarnaast vertonen de regio's waarin de bedrijven actief zijn momenteel weinig overlap.

Fluor is geen vreemde voor Stork-topman Steenbakker, die van 1983 tot 2005 voor het Amerikaanse bedrijf werkte. Daarbij werkte hij ook samen met Fluor-directeur Oosterveer. Tussendoor zat Steenbakker bij Fugro en nu een paar jaar bij Stork. 

'Goed nieuws'
Volgens vakbond FNV Metaal is de overname van Stork  goed nieuws voor de werknemers van de Nederlandse onderneming.

FNV-bestuurder Ans van Uffelen noemde Fluor een strategische partner, die uit is op verdere groei. Daarvan kan Stork profiteren, stelt ze. "Het lijkt erop dat er weinig overlap is, in elk geval in Europa, wat gunstig is voor de werkgelegenheid. Men heeft ons verzekerd dat arbeidsvoorwaarden en pensioenen hetzelfde blijven en dat het hoofdkantoor in Nederland blijft."