Ga naar de inhoud
Geld en Werk

DNB strijdt met ECB om Nederlandse hypotheken

Beeld © ANP

Sinds een jaar gebeurt ons bankentoezicht niet meer vanuit De Nederlandse Bank in Amsterdam, maar vanuit de ECB in Frankfurt. Nog steeds probeert DNB de ECB er van te overtuigen dat er geen zorgen hoeven te zijn over wanbetaling op Nederlandse hypotheken.

Bij de ECB verbazen ze zich nog steeds over de hypotheken in Nederland, waarbij huizenkopers meer geld lenen dan de waarde van het huis, terwijl hypotheken ook nog eens aflossingsvrij zijn. Maar DNB gaat daar tegenin. Er is weinig wanbetaling op hypotheken in Nederland, zelfs bij stresstesten zijn de verliezen nog gering, aldus DNB.

100 procent financiering vs 80 procent in buitenland
Tot voor kort gold de Nederlandse hypotheekmarkt als een van de vijf grootste risico’s in de Europese financiële sector. DNB heeft de ECB al een beetje weten te overtuigen, waardoor het risico nu iets minder hoog wordt ingeschat.

Als je in Nederland een huis wilt kopen hoef je nog nauwelijks spaargeld mee te nemen. Het bedrag dat je kunt lenen wordt tot 2018 in kleine stapjes afgebouwd tot 100 procent van de waarde van het huis. In het buitenland is dat vaak niet meer dan 80 procent.

Hypotheekrente omhoog?
Volgend jaar wordt besloten hoe de regels in Europa worden aangescherpt. Dat kan betekenen dat consumenten mogelijk meer geld moeten meenemen als ze een huis willen kopen. Ook kan het zijn dat er een hoger risico wordt toegekend aan hypotheken die banken op hun balans hebben staan.

Dat betekent dat banken grotere reserves zouden moeten aanhouden voor hypotheken. Mogelijk gaat ook de hypotheekrente omhoog.

DNB: maximaal 90 procent van woningwaarde lenen
De Nederlandsche Bank wil dat huizenkopers nog maar 90 procent van de kosten voor de koop van een huis kunnen financieren. Daardoor zouden vooral jongere huizenkopers worden beschermd doordat ze minder snel onder water komen te staan. Ook zijn de gevolgen kleiner bij gedwongen verkoop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore