Er moet geen Europees vrouwenquotum komen, vindt minister Lodewijk Asscher van Sociale zaken. Hij heeft het een voorstel hiervoor in de Europese ministerraad geblokkeerd.
Het kabinet wil bedrijven liever niet verplichten om meer vrouwen voor topfuncties aan te nemen, alhoewel het al wel een jaar lang dreigt met een Nederlands quotum. Uit Asschers tegenstem is op te maken dat dit dreigement voorlopig nog geen waarheid wordt.
Het vrouwenquotum, dat praktisch eigenlijk een limitering voor mannen inhoudt, moet meer balans brengen tussen de man-vrouw verhoudingen in raden van commissarissen en besturen van grote bedrijven. In 2020 zou minimaal 40 procent van de toezichthoudende bestuurders bij beurs-genoteerde bedrijven vrouw moeten zijn. Op dit moment is nog maar 21 procent vrouw.
In Nederland gaat minister Jet Bussemaker van Onderwijs Cultuur en Wetenschap over dit onderwerp, maar op Europees niveau liggen de portefeuilles net iets anders. Zij gaf al eerder aan emancipatie liever van onderop te stimuleren. Wel dreigt ze al meer dan een jaar met een quotum, maar daar is het tot nu toe nog niet van gekomen.
Lang, slepend verhaal
Nederland stemde niet als enige tegen het voorstel, dat inmiddels al drie jaar op en neer gaat tussen de beleidsmakers en ministers. Ook Duitsland vindt het geen zaak voor Europa en wil het liever aan sociale partners overlaten.
Asscher zit de raad vanaf 1 januari een half jaar voor. Zijn woordvoerder laat aan RTL Z weten nog geen duidelijkheid te hebben over wat de plannen van de minister zijn met het dossier. Nederland heeft wettelijk vastgelegd ernaar te streven dat 30 procent van de topbestuurders vrouw zijn. In november bleek dat dit niet gaat lukken. Het advies luidde tijdens een evaluatie om het streefcijfer dan maar omlaag te schroeven.
Nederland redt eigen streefcijfer ook niet
Het aandeel vrouwen in de raad van bestuur is steeg naar 9,6 procent eind 2014, in 2012 was dit nog 7,4 procent. In de raden van commissarissen steeg het aandeel vrouwen van 9,8 procent naar 11,2 procent.
Shell heeft er binnenkort in elk geval wel een nieuwe topvrouw bij in de boardroom. Marjan van Loon wordt per 1 januari de nieuwe president-directeur van Shell Nederland, werd vandaag bekend. "Ze brengt een schat aan ervaring en expertise mee om deze belangrijke positie in te vullen", zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden.